Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Big Brother is watching us!

Het is 1948, George Orwell schrijft ‘1984’, pure science fiction. Denken we. Big Brother is watching you! Op dat moment vermoed niemand dat dit boek wel eens waarheid kan worden.

In 1957 wordt de eerste satelliet gelanceerd. Een Spoetnik van Russische makelij. Het begin van de bestorming van de ruimte. Vele satellieten volgen. Momenteel draaien er circa 6.600 rondjes rond de aarde. Ongeveer 3.500 zijn er actief. Slechts een klein deel daarvan bewijzen dagelijks hun dienst aan de landbouw. We hebben het dan over Remote Sensing en Navigatie aangevuld met luchtfoto’s.

Uit de huidige moderne landbouw is deze technologie niet meer weg te denken. We sturen met behulp van GPS satellieten op 2 cm nauwkeurig langs de voorgaande werkgang, besparen daarmee  onder andere op brandstof, zaaizaad, gewasbeschermingsmiddelen en arbeid. Doordat we het sturen uit handen hebben gegeven aan de electronica krijgen we meer tijd om ons te concentreren op het werk. Hierdoor neemt de kwaliteit van het werk toe en blijft de bestuurder gedurende de gehele dag fit.

Maar we willen meer. We willen exact weten wat waar groeit. Hoe hoog de opbrengst op een bepaalde plaats in het veld is. Daar kunnen we immers weer de volgende bewerking op af stemmen. We verzamelen vele Mega Bytes aan informatie en proberen te begrijpen hoe ze te lezen en toe te passen. Helaas stokt daar op dit moment de ontwikkeling. Weersinvloeden en wisselende gewassen hebben een te grote invloed op de bevindingen en reageren steeds anders. Feit is wel dat de in 1957 ingezette ontwikkeling onomkeerbaar is. We kunnen niet meer zonder. Zo hebben we over ons zelf afgeroepen waarover George Orwell in het boek 1984 schreef. Big Brother is really watching us. Ook in de landbouw.

Gerelateerde artikelen