Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

De gebruiksaanwijzing – nuttig of oud papier?

Jaren geleden liep ik stage bij een Nederlandse fabrikant van hooibouwwerktuigen. Voor mijn stage kreeg ik de opdracht om het gebruik van hooischudders en harken van deze fabrikant in beeld te brengen.

Jaren geleden liep ik stage bij een Nederlandse fabrikant van hooibouwwerktuigen. Voor mijn stage kreeg ik de opdracht om het gebruik van hooischudders en harken van deze fabrikant in beeld te brengen.

Daarvoor werden de eindgebruikers benaderd voor een gesprek. Tijdens een van de bezoeken die afgelegd werden was een gebruiker juist aan het werk met de machine. Dit was voor mij een uitgelezen kans om het gebruik door de klant met eigen ogen te aanschouwen.

Dat het schudden niet helemaal zo verliep als bij andere gebruikers viel mij direct op. Grote hopen gras werden in het rond geslingerd. Sommige stukken werden geheel niet bewerkt. Toen ik de gebruiker hier naar vroeg, antwoordde hij: “Ach, hij doet het al veel beter de de vorige schudder die ik had”. “Maar het kan beter”, vertelde ik hem. “ ‘Hoe dan?’ was zijn vraag. “Heeft u de handleiding van de schudder bij de hand?” vroeg ik. “Nee, die ligt in huis. Die heb je voor een schudder toch niet nodig? Het is een heel eenvoudige machine.”

De handleiding zat nog netjes opgeborgen in de plastic bescherming waarmee hij van de fabriek gekomen was. Ongelezen.

Toch stelde ik voor om hem op te halen. Zo gezegd zo gedaan. En wat bleek? De handleiding zat nog netjes opgeborgen in de plastic bescherming waarmee hij van de fabriek gekomen was. Ongelezen. Aan de hand van de instructies in de handleiding stelde wij de machine af, waarna het schudresultaat perfect was in de ogen van de klant.

Dit soort ervaringen hebben wij vaker. Door het niet of niet goed lezen van de handleiding doen veel gebruikers zich zelf te kort. Standaard taken worden door de meesten zonder problemen uitgevoerd. De meer ingewikkelde toepassingen vereisen echt een blik in de handleiding. Hierdoor kan veel meer uit uw machine worden gehaald en de kwaliteit van het werk in veel gevallen worden verbeterd.

En dan hebben we het nog niet over het werkgemak. Bij tractoren denk ik bijvoorbeeld aan het gebruik van hefhoogte begrenzing, kopakkermanagement, automatische differentieel vergrendeling, de automatische aftakas. Deze laatste zorgt voor het in- en uitschakelen van de aftakas van bijvoorbeeld de spitmachine bij het uitheffen op de kopakker. Wie kent de werking van het kopakker management systeem op zijn tractor, waarbij steeds terugkerende handelingen geautomatiseerd worden uitgevoerd? Door toepassen van dergelijke functies, waar inderdaad de bedieningshandleiding wel even voor moet worden geraadpleegd,  krijgt u meer tijd om te letten op andere zaken die bij de bewerking uw aandacht vragen. De kans op vergissingen wordt kleiner en ook de kans op schade neemt af. Daarnaast geven ze rust.

Dus mijn advies: leg de gebruikershandleiding niet ongelezen in de kast. Lees hem door. Houdt hem bij de machine en raadpleeg hem wanneer u niet de gewenste resultaten haalt tijdens het werk. Of het nu een tractor, maaidorser, hakselaar of een eenvoudige schudder is. In alle gevallen zijn de adviezen bedoeld om het werk voor u eenvoudiger en het genot van het werken met de machine groter te maken. Daarbij is de handleiding en een gebruikerstraining een welkome hulp.

Gerelateerde artikelen