Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Landbouw op afstand

Eind jaren 60, begin jaren 70 van de vorige eeuw neemt landbouw Nederland definitief afscheid van het paard als belangrijkste krachtbron op het boerenbedrijf. Hier en daar blijven er nog trekpaarden in gebruik om de folklore niet verloren te laten gaan, maar daar bleef het dan ook bij. Langzaam maar zeker zagen we de tractoren groter worden en toenemen in vermogen.

Eind jaren 60, begin jaren 70 van de vorige eeuw neemt landbouw Nederland definitief afscheid van het paard als belangrijkste krachtbron op het boerenbedrijf. Hier en daar blijven er nog trekpaarden in gebruik om de folklore niet verloren te laten gaan, maar daar bleef het dan ook bij. Langzaam maar zeker zagen we de trekkers groter worden en toenemen in vermogen.

Er moet immers veel werk in kortere tijd verricht worden, want met de stijgende kosten en vrijwel gelijk blijvende financiële opbrengsten kwamen de marges steeds meer onder druk te staan. Arbeidskrachten verdwijnen, de efficiëntie van de machines stijgt, GPS-besturing doet zijn intrede, kortom het beeld van de landbouw is in korte tijd drastisch veranderd. Wie denkt dat we aan het einde van de verandering in de landbouwmechanisatie zijn gekomen, komt bedrogen uit.

De volgende stap is Telematics. Alles om de efficiëntie nog verder te verhogen.

Ongeveer 70 procent van de akkerbouwers werkt met een vorm van GPS en de volgende stappen worden reeds gezet. Werktuigsturing op basis van GPS? Het is al bijna geen vraag meer. Iedere zich zelf respecterende machinebouwer heeft er een oplossing voor. De volgende stap is Telematics. Telematics zorgt voor draadloze overdracht van machine- en gewasinformatie, tussen machines onderling,  maar ook tussen de machine en de basis thuis. Alles om de efficiëntie nog verder te verhogen. Met Telematics weet je met een druk op de knop waar je machine is, wat hij presteert, of er mogelijke storingen opkomst zijn, of de brandstof bijna op is en ga zo maar door. Op basis van deze gegevens kan vanachter het bureau actie genomen worden. Maar het gaat verder.

Onbemande trekkers verschijnen in het veld. We hoeven de deur niet meer uit voor het eentonige werk op het land.

Werden er bij de intrede van de trekker arbeidskrachten buitenspel gezet, nu lijkt het erop dat de boer zich zelf buitenspel gaat zetten. De onbemande landbouw doet zijn intrede. Drones, onbemande vliegtuigjes, ze zijn nog geen gemeengoed, maar de ontwikkelingen gaan snel. Ze stellen ons in staat om in korte tijd op grote oppervlaktes waar te nemen hoe onze gewassen erbij staan. Onbemande trekkers verschijnen in het veld. We hoeven de deur niet meer uit voor het eentonige werk op het land.

Toekomstbeeld: De boer staat s’ morgens op, kijkt op zijn tablet waar zijn machines zijn…

Zal het er nog van komen dat deze machines zelf van uit de schuur naar het veld rijden? Ik denk het wel. Toekomstbeeld: De boer staat s’ morgens op, kijkt op zijn tablet waar zijn machines zijn en hoever het werk reeds gevorderd is, stuurt hier en daar wat bij en gaat naar kantoor, voor een gewone werkdag op kantoor, achter zijn bureau.

Voor een acceptabel arbeidsinkomen zal de landbouwer van de toekomst niet anders kunnen.

De landbouw van de vorige eeuw is niet meer te herkennen in de landbouw van vandaag. Laat staan in die van morgen. Is dat een goede ontwikkeling? Voor een acceptabel arbeidsinkomen zal de landbouwer van de toekomst niet anders kunnen. Industrialisatie en robotisering van de landbouw is in volle gang en niet te stoppen. En het einde is nog zeker niet in zicht.

Gerelateerde artikelen