Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Het ondenkbare

Communicators’, ‘universal translators’, ‘bionische ogen’, ‘tablets’, ‘teleprecense’, ‘hypospray’. Klinkt dat als abacadabra? Dat kan ik me voorstellen. ‘Trekkies’ weten echter waar ik het over heb. Al deze termen komen namelijk voor in de Star Trek-afleveringen waarvan de eerste meer dan vijftig jaar geleden op televisie te zien was. Er is een overeenkomst tussen al deze technieken die toen sciencefiction leken: ze bestaan.

‘Communicators’, ‘universal translators’, ‘bionische ogen’, ‘tablets’, ‘teleprecense’, ‘hypospray’. Klinkt dat als abacadabra? Dat kan ik me voorstellen. ‘Trekkies’ weten echter waar ik het over heb. Al deze termen komen namelijk voor in de Star Trek-afleveringen waarvan de eerste meer dan vijftig jaar geleden op televisie te zien was.

Er is een overeenkomst tussen al deze technieken die toen sciencefiction leken: ze bestaan. Allemaal. Echt. Laat ik ze even langslopen. Communicators dragen we bijna allemaal dagelijks bij ons. We noemen het een telefoon. Een aparaat waarmee je veel meer kunt dan alleen communiceren. Dan zijn er universal translators, ofwel draagbare vertaalmachines. Met een achter de ogen geïmplementeerde chip kunnen we blinden laten zien, met tabletcomputers halen we informatie op, via videoconferencing zien we onze gesprekspartner live op een groot scherm. En hypospray lijkt verdacht veel op een naaldloze injectie. En ook dat bestaat intussen. In vijftig jaar werd het onmogelijke mogelijk en werd het zelfs onderdeel van ons dagelijks leven. Het verbaast me niets als we volgende week tijdens ‘s werelds grootste machinebeurs in Hannover, Agritechnica, machines en technieken zien waarvan we denken dat ze onmogelijk of zelfs onzin zijn. Maar oordeel niet te snel. Laat je verrassen. Net zoals we twee jaar geleden werden verrast door die Israëlische bandenprofessor die een kruising tussen een gangbare band en een rupsband toonde. Iedereen plaatste kanttekeningen, maar daardoor liet Avishay Novoplanski zich niet weerhouden en hij ontwikkelde een band die de landbouw wel eens zou kunnen veranderen. Omdat de band minder bodemdruk en meer trekkracht levert dan een gangbare trekkerband. Gaat u naar Agritechnica? Verwacht dan het onverwachte. Bedenk het ondenkbare. Dat maakt het onmogelijke mogelijk. Het kan. ‘Allemaal. Echt. Laat ik ze even langslopen. Communicators dragen we bijna allemaal dagelijks bij ons. We noemen het een telefoon. Een aparaat waarmee je veel meer kunt dan alleen communiceren. Dan zijn er universal translators, ofwel draagbare vertaalmachines. Met een achter de ogen geïmplementeerde chip kunnen we blinden laten zien, met tabletcomputers halen we informatie op, via videoconferencing zien we onze gesprekspartner live op een groot scherm. En hypospray lijkt verdacht veel op een naaldloze injectie. En ook dat bestaat intussen. In vijftig jaar werd het onmogelijke mogelijk en werd het zelfs onderdeel van ons dagelijks leven. Het verbaast me niets als we volgende week tijdens ‘s werelds grootste machinebeurs in Hannover, Agritechnica, machines en technieken zien waarvan we denken dat ze onmogelijk of zelfs onzin zijn. Maar oordeel niet te snel. Laat je verrassen. Net zoals we twee jaar geleden werden verrast door die Israëlische bandenprofessor die een kruising tussen een gangbare band en een rupsband toonde. Iedereen plaatste kanttekeningen, maar daardoor liet Avishay Novoplanski zich niet weerhouden en hij ontwikkelde een band die de landbouw wel eens zou kunnen veranderen. Omdat de band minder bodemdruk en meer trekkracht levert dan een gangbare trekkerband. Gaat u naar Agritechnica? Verwacht dan het onverwachte. Bedenk het ondenkbare. Dat maakt het onmogelijke mogelijk. Het kan.

Gerelateerde artikelen