Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Opleidingen landbouwmechanisatie: een technische keuze

In het laatste jaar van de middelbare school is het de hoogste tijd om na te denken over een vervolgopleiding. Het is een lastige keuze, maar van groot belang voor de rest van je leven. Maar welke opleidingen worden er nu eigenlijk aangeboden als je aan de slag wilt in de landbouwtechniek?

De middelbare school die je hebt gevolgd bepaalt in grote mate de mogelijkheden van je vervolgopleiding. De meest logische wegen zijn als volgt: een vmbo-scholier kan met een diploma op zak naar een mbo-opleiding op een ROC of AOC. Een havo-scholier kan terecht op een hogeschool voor een hbo-opleiding en een vwo-scholier kan naar de universiteit. Maar er zijn meer routes die je kunt bewandelen.

Studenten

Mbo-opleidingen zijn te volgen op vier verschillende niveaus. Niveau 1 is de entreeopleiding, waar iedereen – dus ook jongeren zonder diploma – terecht kan. Voor niveau 2, de basisberoepsopleiding, is de minimale eis een vmbo BB-diploma. In enkele gevallen bestaat er echter geen niveau 1 mbo-opleiding. In die gevallen kun je vaak ook zonder eisen beginnen aan een niveau 2-opleiding. Je moet dan wel 16 jaar of ouder zijn. Bij niveau 3 (vakopleiding) en niveau 4 (middenkaderopleiding) moet je een vmbo KB-, GL- of TL-diploma hebben. Overigens kun je deze opleiding ook volgen met een overgangsbewijs van 3 vwo naar 4 havo, het vierde leerjaar van het vwo hebt behaald of de havo volledig hebt afgerond. Daarbij kun je in de verschillende niveaus van het mbo doorstromen, zolang het eerdere niveau maar succesvol is afgerond.

Opleidingsmethode

Een mbo-opleiding is er meestal in twee vormen: de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) of de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). Als BBL-student werk je voor minimaal 20 uur in de week bij een bedrijf of organisatie en ga je één dag per week naar school. Bij een BOLopleiding zit je vier tot vijf dagen in de week in de schoolbanken en loop je een aantal maanden stage bij een bedrijf. De opbouw van dezelfde opleidingen kan behoorlijk verschillen. Dit is afhankelijk van de opleidingsmethode van de school.

Op het gebied van landbouwtechniek zijn de meeste mbo-opleidingen gericht op het vakgebied monteur of loonwerker. Als je bij een werktuigfabrikant aan de slag wilt, is een opleiding werktuigbouwkunde, constructietechniek of elektrotechniek een meer geëigende weg. De nadruk van deze techniekopleidingen ligt op algemene techniek en niet zozeer op landbouwtechniek.

Opleidingen-loonwerker-kaartDe afkorting AD staat voor Associate Degree en is sinds 2013 een wettelijk vastgelegde opleidingsgraad. Dit opleidingsniveau vult het gat tussen mbo en hbo. Voor veel scholieren die een mbo-opleiding niveau 4 hebben gevolgd, is de stap naar een vierjarige hbo-opleiding te groot. Een tweejarige AD-opleiding biedt uitkomst.

Op het gebied van landbouwmechanisatie krijgt de opleiding Agrotechniek en management van de CAH Vilentum Hogeschool in Dronten een AD-variant. Deze opleiding start in september 2016 en stoomt de studenten klaar voor een management- of marketingfunctie binnen bijvoorbeeld een mechanisatiebedrijf.

Wil je ook weten hoe het zit met toelatingseisen, studiefinanciering en studeren in België? Lees dan het volledige artikel in het februarinummer van LandbouwMechanisatie. Bekijk hierin ook een volledig overzicht (inclusief landkaart) van de opleidingen: mbo loonwerker, mbo monteur, hbo management en communicatie en wo productontwikkeling en onderzoek.

Volg je een agrarische opleiding (AOC, MBO, HBO, WUR, etc.)?
Dan krijg je meer dan € 75,- korting per jaar en betaal je maar € 55,70. Met een studentenabonnement ontvang je LandbouwMechanisatie 11 keer per jaar en betalen doe je nu eenvoudig met iDeal.

Gerelateerde artikelen