Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Studiedag Bodem- en Grondbewerking geslaagd

De Studiedag Bodem- en Grondbewerking ‘Naar een klimaatbestendige bodem’ is geslaagd. Ruim 110 akkerbouwers en andere geïnteresseerden kwamen gisteren 1 december naar de Meeuwenhoeve in Lelystad om te luisteren naar sprekers uit Nederland, Frankrijk en Engeland.

De Studiedag Bodem- en Grondbewerking ‘Naar een klimaatbestendige bodem’ is geslaagd. Ruim 110 akkerbouwers en andere geïnteresseerden kwamen gisteren 1  december naar de Meeuwenhoeve in Lelystad om te luisteren naar sprekers uit Nederland, Frankrijk en Engeland. Dat de bodem te zwaar wordt belast en met moeite de weersomstandigheden het hoofd kan bieden, was de meeste bezoekers van de studiedag die werd georganiseerd door Naturim en LandbouwMechanisatie wel duidelijk. Zes sprekers gaven hun visie op de mogelijke oplossingen. Het gebruik van groenbemesters en mengsels daarvan kan een van de oplossingen zijn. Zeker in combinatie met niet kerende grondbewerking, rijpaden en stripp-till.

Permanente rijpaden

De Brit Tim Chamen, al jarenlang bezig onderzoek naar CTF, Controlled Traffic Farming, hield tijdens de studiedag een pleidooi over het gebruik van rijpaden en het ontlasten van de bodem. “Maar, het begint allemaal bij de boer tussen de oren. De mindset moet goed zijn”, aldus Chamen. Want starten met permanente rijpaden en een niet-kerende grondbewerking is volgens mede-organisator Sander Bernaerts van adviesbedrijf Naturim niet gemakkelijk en niet altijd eenvoudig in het bedrijfssysteem in te passen. Hoewel? Biologisch akkerbouwer Raymond Niesten toonde aan dat het wel degelijk oplossingen biedt.

Nieuwe mechanisatie

Liesje Mommer van Wageningen UR betoogde dat een grote diversiteit aan samen groeiende planten elkaar helpen. Zowel bij de bestrijding van ziekten als de bemesting. “De vraag die nu voor ligt is hoe we die kennis in de huidige teeltsystemen gaan gebruiken.” Wellicht biedt een volledig nieuwe vorm van mechanisatie, misschien zelfs met robots, daarvoor een oplossing. “Als we vandaag iets hebben geleerd is het wel dat we nog veel moeten leren”, betoogde LandbouwMechanisatie hoofdredacteur Gertjan Zevenbergen aan het einde van de dag. “En daarbij is het vooral belangrijk dat onderzoek, akkerbouwers en machinefabrikanten van elkaar en met elkaar leren.”

Kverneland en DSV

De Studiedag Bodem en Grondbewerking is mede mogelijk gemaakt door de steun van de sponsoren Kverneland en DSV.  De dag is georganiseerd door Naturim en LandbouwMechanisatie.
Bekijk ook de video-reportage van de studiedag

Gerelateerde artikelen