Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Bij temperaturen onder de 12 graden zijn suikerbieten wel meer gevoelig voor schieters, zegt het IRS. Of de vroege uitzaai dus een positief effect zal hebben moet nog blijken.
Tijdens, en vlak na het kiemen zijn de jonge plantjes het meest gevoelig voor vorst. Toch is het risico niet veel hoger dan zaaien in april.

Ondergrond vaak nog erg nat
De vorst heeft zijn werk goed gedaan. De grond lijkt over het algemeen goed te verkruimelen waardoor de bieten in een uitstekend zaaibed komen. Wel is het zaak goed op de ondergrond te letten. Deze is vaak nog erg nat op plekken.

Een van de eersten
Landbouwbedrijf Straver, uit het Brabantse Babyloniënbroek, zaaide afgelopen zaterdag 13 maart als een van de eerste haar suikerbieten. Dit gebeurt met een 48 jaar oude Volvo BM 350 trekker. Jaarlijks zaait de combinatie nog een aanzienlijk aantal hectares bieten en uien.
Voor Straver is het niet bijzonder om zo vroeg te zaaien. Hij is altijd één van de eerste en gaat aan de slag wanneer de zware rivierklei het toelaat. Een enkele bewerking met een set zig-zag eggen bleek dit jaar voldoende.
Meer foto’s vanaf zaterdag op agrifoto.nl