De dealer van de toekomst

In Mount Vernon is een van de 16 dealerschappen van P&K te vinden. Het bedrijf is volgens John Deere een van de dealers van morgen. Want net als in Nederland moesten ook Amerikaanse dealers groeien door andere dealers over te nemen.

Dat proces begon tien jaar geleden in de VS. Dealers mochten kiezen. Overnemen en groeien of overgenomen worden. Ooit, in 1985, begon P&K in Oklahoma, een staat vol vleesveehouders. Maar omdat het management en de eigenaar, een neurochirurg, vond dat meer risicospreiding noodzakelijk was breidde de dealer uit. Naar Iowa. Daar zijn immers meer akkerbouwers te vinden. In de staat nam P&K stapje voor stapje andere dealers over. Had het bedrijf zes jaar geleden in totaal nog maar 4 ‘winkels’ nu zijn dat er dus 16. Tien daarvan zijn in Oklahoma te vinden, zes in Iowa. Concurrenten heeft het bedrijf nog steeds in Iowa. Er zijn namelijk zo’n 95 Deere dealers, die beheerd worden door 28 bedrijven. “En dat verandert dagelijks. Er komen niet meer dealers bij, ze gaan alleen in andere handen over”, zegt Scott Eisenhauer, de directeur van het bedrijf.

150 miljoen

In Iowa verkoopt het bedrijf jaarlijks tussen 45 en 55 nieuwe maaidorsers. Daar komen nog 150 tot 200 gebruikte machines bij. En trekkers? Daarvan verkoopt P&K er 80. Meestal van 300 pk. En ook daar is het gebruikte aantal trekkers dat de vertegenwoordigers mogen verkopen groot: tussen 240 en 250 stuks. Alles bij elkaar is dat goed voor een omzet van 150 miljoen dollar. In Iowa. In Oklahoma is die omzet namelijk ook zo groot.

Trainen

Om die omzet te kunnen halen heb je ook personeel nodig. Tussen 20 en 25 per dealerschap. Er werken dan ook in totaal 375 mensen bij het bedrijf. 140 in Iowa, 240 in Oklahoma. En die mensen, traint het bedrijf zelf. In een eigen trainingsruimte boven in het net gebouwde pand van het dealerschap in Mount Vernon. Met behulp van John Deere, die daar ook voor betaald krijgt.

 

 

 

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.