<< Vraagbaak

3,5 ton met een uitgeschoven giek. Dat is toch niet mogelijk?

‘Fabrikanten van verreikers vermelden in folders indrukwekkende prestaties van hun machines. Maar 3,5 ton met een uitgeschoven giek – dat is toch niet mogelijk’?

De hoge hefkrachten die fabrikanten opgeven, zijn niet helemaal uit de lucht gegrepen. De maximale hefkracht van een telescooplader wordt bepaald bij een uitgeschoven giek in de hoogste stand. Dit levert de hoogste hefkrachtwaarde op, doordat de last zich op dat moment vlak voor de voorwielen bevindt. Dezelfde last kunnen de meeste verreikers ook bereiken met de giek volledig ingeschoven en de last net van de grond. Maar schuif je de giek op dat moment uit, dan neemt de effectieve hefkracht van een verreiker snel af. Dat is wel eens lastig als je volle kisten wilt wegzetten over een paar kisten heen.

Veiligheid

Ga je over een veilige grens, dan geeft de lastmomentbeveiliging van de telescooplader een waarschuwing op het scherm en klinkt een geluidssignaal. Schuif je desondanks de giek verder uit, dan blokkeert de machine om ongelukken te voorkomen.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord