<< Vraagbaak

Aan welke eisen moet je voldoen om quad te rijden?

‘Ik overweeg ook zo’n quad aan te schaffen, maar wat zijn de eisen? Waaraan moet je voldoen om met zo’n bijzonder motorvoertuig te mogen rijden?’ In de Wegenverkeerswet is de quad omschreven als een bijzonder motorvoertuig. De Rijksdienst voor Wegverkeer weet zich er geen raad mee en heeft voor toelating op de openbare weg de definitie in vier subcategorieën onderverdeeld.

In de eerste categorie is de quad goedgekeurd als bromfiets. De bestuurder moet dus minimaal 16 jaar zijn, een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben-. De quad moet ook een kentekenplaat hebben.

Voor de tweede categorie wordt de quad aangemerkt als driewielig motorvoertuig. Hij mag leeg niet meer wegen dan 400 kg en moet voor en achter zijn voorzien van een kentekenplaat. Vanaf 19 januari wordt deze categorie gesplitst. Bij minder dan 15 kW motorvermogen moet de bestuurder in het bezit zijn van rijbewijs A1 en bij een motor, die meer dan 15 kW vermogen levert, van rijbewijs- A of B.

De derde categorie is er voor de quad die is goedgekeurd als personenauto. De bestuurder moet ten minste 18 jaar zijn, rijbewijs B hebben en een goedgekeurde veiligheidsgordel dragen. Het voertuig is kentekenplichtig.

En als laatste is er de vierde categorie. Daarbij wordt de quad aangemerkt als bedrijfs-auto. De chauffeur moet dan 18 jaar zijn en een rijbewijs B of C hebben. Het dragen van een gordel is verplicht, van een helm niet. Dan blijft er nog een categorie over: de quad die niet is goedgekeurd voor het rijden op de openbare weg. Aan dit voertuig en bestuurder worden geen eisen gesteld. Dat is vaak aanleiding om jonge kinderen te laten rijden met deze snelle machines. Let wel, ze hebben veel lol met de machines, maar u draagt wel de verantwoordelijkheid.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord