<< Vraagbaak

Afstellen van de koplampen

‘Als ik in het donker met mijn oude zelfrijdende bietenrooier over de weg moet, krijg ik vaak lichtsignalen van tegenliggers. Hoe stel ik de kop­lampen correct af?’

Het afstellen van de koplampen kan zowel in de hoogte als in de breedte. Voor de hoogte draai je aan de stelgroep rechtsboven. Als je de afstelschroef indraait, gaat de lamp achterover en schijnt de lamp dus verder weg. Bij de breedteafstelling van de koplamp fungeren de punten bij duim en wijsvinger als scharnier. De bundel moet recht vooruit schijnen. Draai je de afstelschroef in, dan gaat de bundel naar rechts, bij uitdraaien juist naar links.

Voor de muur

Zet de trekker een meter voor een muur en teken met krijt de lichtbundel af. links van het midden is deze vlak, rechts loopt de bundel op, zodat je goed in de berm kunt kijken. Het knikpunt moet recht van de trekker naar voren lopen, ook als je de trekker achteruit rijdt. Het vlakke deel moet 1 cm per meter zakken. Rij dus vervolgens 5 meter achteruit en controleer of de bundel 5 cm gezakt is.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord