<< Vraagbaak

Cilinderinhoud berekenen

‘De cilinderinhoud wordt voor zover ik weet berekend uit boring en slag. Maar is dat terecht? Als de zuiger in zijn bovenste punt staat zit daar toch ook nog ruimte boven?’

U hebt gelijk. De boring (de diameter) van de cilinder en de slag van de zuiger (de afstand tussen het onderste dode punt en het bovenste) bepalen de cilinder­inhoud. De boring omrekenen naar oppervlakte en die vermenigvuldigen met de slag en het aantal cilinders is de cilinderinhoud.

Zuigerverplaatsing

Feitelijk is dat echter niet terecht, want in dat begrip zit dan niet de ruimte bovenin de cilinder waarin  de zuiger het mengsel van lucht en brandstof samenperst. De term zuigerverplaatsing (in het Engels: pistondisplacement) is beter. De verhouding tussen die zuiger­verplaatsing en de inhoud van de ruimte boven de cilinder heet de compressieverhouding. Die geeft de mate aan waarin de zuiger het mengsel samengeperst. Des te kleiner de ruimte boven de zuiger (de inhoud van de cilinderkop) is ten opzichte van de zuiger­verplaatsing des te hoger is de compressieverhouding.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord