<< Vraagbaak

Controleer je krachtdoppen

‘Ik begrijp dat het bijtijds vervangen van krachtdoppen ernstige schade aan de slagmoersleutel kan voorkomen. Hoe zit dat precies?’

Veel slijtage ontstaat door een te hoge werkdruk. De meeste slagmoersleutels werken optimaal bij een druk van ongeveer 6,3 bar. Is de werkdruk hoger dan slijten de schoepen en lagers. Ook slijt de spil, de vierkante uitgaande as waarop je de dop schuift. Door de grote krachten slijt het vierkante gat in de krachtdop langzaam uit. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de dop en de spil van de slagmoersleutel. Door de speling slijt langzamerhand de spil van de slagmoersleutel rond af. Om dat te voorkomen, moet je regelmatig de hoeken van het vierkant in de krachtdoppen controleren en zonodig vervangen. Dit is goedkoper dan het vervangen van de spil of de complete slagmoersleutel.

Smeren

Is de uitgaande druk van je compressor te hoog? Plaats dan een reduceerventiel waarmee je de druk eenvoudig verlaagt. Vergeet, naast de controle van de doppen, de slagmoersleutel niet te smeren. Doe dit minimaal 1 keer per week.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord