<< Vraagbaak

Gordel op heftruck verplicht?

‘Mijn heftruck heeft een heupgordel. Maar eerlijk is eerlijk: ik draag hem nooit en ook mijn medewerker gespt nooit de gordel om. Ik snap dat het veiliger is, maar is het dragen van een gordel op de heftruck eigenlijk verplicht?’

Door de smalle bouw, grote hefhoogte en zware lasten die een heftruck kan tillen, ligt het voertuig bij het minste of geringste op zijn kant. Het kantelen van een heftruck staat zelfs in de topvijf van ongevallen op het boerenerf. Om die reden moeten heftrucks sinds 2002 volgens de wet zijn uitgerust met een ‘systeem dat voorkomt dat te vervoeren personen (bestuurders) bekneld kunnen raken als de heftruck kantelt of omslaat’.

Een gordel is wellicht de eenvoudigste en goedkoopste oplossing om aan die wettelijke plicht te voldoen. Maar het is niet de enige oplossing en als je veel moet op- en afstappen is het ook zeker niet handig. Andere oplossingen variëren van een volledig gesloten cabine tot een veiligheidshekjes. Kort en goed: een gordel is niet verplicht. Er zijn ook andere mogelijkheden die voorkomen dat de heftruckchauffeur bij het kantelen bekneld kan raken tussen de grond en de heftuck kantelt. Maar let op: als op de heftruck een gordel is gemonteerd, moet je die gordel ook dragen! Dat geldt dus ook als de heftruck is voorzien van een cabine of veiligheidshekjes.

Trekker

Ook de stoelen van nieuwe trekkers zijn tegenwoordig uitgerust met een heupgordel. Opmerkelijk genoeg is het dragen daarvan echter niet verplicht, al wordt het wel dringend geadviseerd.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord