<< Vraagbaak

Hydraulisch vermogen

In officiële testrapporten van trekkers staan bij ‘Hydrauliek’ diverse getallen, zoals opbrengst bij minimale druk, maximale druk, het hydraulische vermogen bij 90% van die maximale druk en het maximale hydraulische vermogen. In folders zie ik alleen de maximale druk en de pompopbrengst. Wat kan ik daarmee?

Naast het leveren van kracht voor cilinders wordt de hydrauliek ook gebruikt voor de aandrijving van hydromotoren. Om de hydrauliek te beschermen, is in het circuit een overdrukventiel ingebouwd. Bij de maximumdruk gaat alle olie over het overdrukventiel terug naar het reservoir en stroomt er geen olie naar de hydromotor. Er wordt geen vermogen ontwikkeld. De maximale pomp­opbrengst (l/min) wordt bepaald door de oliestroom terug te leiden in het reservoir, met minimale tegendruk. Ook met dit gegeven kunt u nauwelijks iets. Immers, het hydraulische vermogen wordt berekend uit het product van oliedruk en oliestroom, en als een van die factoren nul is, wordt geen hydraulisch vermogen gegenereerd. Om toch inzicht in het hydraulisch vermogen te krijgen, werd de oliestroom in een aandrijflijn, vanaf drukloos rondpompen, in stappen beperkt.

Bij elke stap werd de effectieve pompcapaciteit en systeemdruk gemeten, waarna het vermogen werd berekend. Uit oude trekkertesten blijkt dan dat het maximale hydraulische vermogen­ wordt bereikt bij 75-80 procent van de maximale druk. Vraagt het werktuig dat hydraulisch vermogen, dan zul je de keuze van de hydromotoren op het werktuig op die systeemdruk moeten afstemmen. Bij 90 procent van de maximale druk is de oliestroom en daarmee het hydraulische vermogen fors kleiner dan de maximale waarde. Daarmee is – heel globaal – uitleg gegeven aan de data vermeld in de trekkertesten. De druk die nu in een trekkerbrochures staat, geeft de maximale waarde aan zonder stroming en dus zonder opwekken van vermogen. Ook bij de pompcapaciteit wordt niet vermeld hoe die is gemeten. Gelet op de waarden in de officiële trekkertesten is de kwalificatie zonder tegendruk het meest waarschijnlijk. Dat houdt in dat je voor landbouwkundig gebruik nauwelijks waarde aan beide getallen kunt toekennen.

Als je veel hydromotoren op machines en werktuigen hebt, vraag dan aan je leveranciers of de gemonteerde oliepomp van de trekker in staat is alle componenten goed aan te drijven. Lukt dat niet, dan kun je een trekker met een grotere pomp gaan gebruiken of de machine met een gesloten hydraulisch systeem uitrusten. Kies bij de aanschaf van een nieuwe trekker voor de pomp met de grootste capaciteit. Hydraulische aandrijving blijft belangrijk.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

1 Reactie op Hydraulisch vermogen

Geef een antwoord