<< Vraagbaak

Is een 
hefruck-certificaat verplicht?

‘Op ons akkerbouwbedrijf rijdt onze weekendhulp ook wel eens op de heftruck. Moet hij eigenlijk een heftruckcertificaat halen?’

Nee, dat is niet verplicht. Wel is een werkgever volgens de Arbo-wet verplicht om zijn personeel goed te instrueren. Je mag zelf een training geven of je kunt het uitbesteden aan een opleidingscentrum. Bij een ongeval moet je bij de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) kunnen aantonen dat de chauffeur een training heeft gevolgd. Met een heftruckcertificaat heb je een duidelijk bewijs. Kun je het niet aantonen dat het personeel een cursus heeft gevolgd, dan kan de inspectie een boete opleggen. Ook kan de verzekering besluiten om geen vergoeding uit te keren.

Cursuskosten

Heb je geen ervaring op een heftruck, volg dan een tweedaagse basiscursus die de meeste opleidingscentra aanbieden. Volg je de training en zijn je rijvaardigheden vervolgens goed genoeg, dan krijg je een certificaat. De kosten bedragen ongeveer 500 tot 600 euro. Heb je wel ervaring, dan zijn er verkorte cursussen die een dag(deel) in beslag nemen. Die cursus kost 200 tot 300 euro. Een heftruckcertificaat is vijf jaar geldig, daarna kun je een herhalingscursus volgen.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.