<< Vraagbaak

Kan het kwaad dat mijn compressor vaak aanslaat?

‘Mijn compressor slaat regelmatig aan, ook als ik geen band hoef op te pompen of veel gebruikmaak van pneumatisch gereedschap. Kan dat eigenlijk kwaad?’

Ach kwaad … Het kost stroom en daarmee onnodig geld. Sowieso is de compressor een behoorlijke energievreter in de werkplaats. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het stroomgebruik te verlagen. Zo scheelt het al een hoop als je de werkdruk van de compressor verlaagt van 10 naar 7 bar. Voor veel pneumatisch gereedschap is dat geen punt. Al duurt het dan wel wat langer voordat een grote kieper- of trekkerband op de gewenste bandenspanning is.

Ook scheelt het als je de compressor koude, in plaats van warme lucht laat aanzuigen uit de (verwarmde) werkplaats. Koude lucht is namelijk compacter waardoor er per compressieslag meer lucht wordt verplaatst. Anders gezegd: de compressor hoeft minder uren te draaien voor dezelfde hoeveelheid lucht.

Lekkages

Wees daarnaast kritisch op lekkages van slangen en koppelingen. Een miniscuul lekje van 1 mm kost op jaarbasis al 175 euro aan stroomkosten.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord