<< Vraagbaak

Mag ik met 3,80 meter brede maaidorser de weg op?

“Ik heb net een nieuwe maaidorser gekocht en die is 3,80 meter breed”, zegt een loonwerker. “Wat nu?”

In de wet- en regelgeving staat dat voor motorvoertuigen met beperkte snelheid en aanbouw- en getrokken werktuigen met een breedte tussen 3,00 en 3,50 meter, een ontheffing nodig is voor de wegen waarop je rijdt. Ben je nog breder, dan val je onder het uitzonderlijk transport. Ontheffingen die voor deze brede voertuigen in het verleden zijn verstrekt, zijn in strijd met de wet en dus niet geldig.

Dat akkerbouwers en loonwerkers al jaren met voertuigen die breder zijn dan 3,50 meter over de weg rijden, wil niet zeggen dat de wettelijke bepalingen niet gelden. En volgens de politie is er zeker geen sprake geweest van gedogen. Maar wat nu met die brede maaidorser? Heeft de vertegenwoordiger van de importeur een machine geleverd die niet op de openbare weg mag komen? Het lijkt erop. Hoewel … Bij de grootste maaidorsers is het metalen gedeelte vrijwel altijd even breed en vallen ze binnen de regels van de wet. Het verschil in de totale breedte zit in de banden.

Zo komt de breedte van de drie grootste New Holland CX-machines op 710/75R34, 800/65R32 en 900/60R32 banden uit op respectievelijk 3,50, 3,70 en 3,90 meter. Met 1050/50R32 banden wordt de breedte meer dan 4 meter. Elke maaidorser in de serie is ook op andere banden leverbaar, afhankelijk van wat in een land mag. Door de ‘smallere’ 71 cm brede banden met de juiste velgen te monteren, is het probleem opgelost en mag de maaidorser – met ontheffing – op de openbare weg. Dat je bij dat grote gewicht de bandenspanning moet verhogen, vergroot de kans op bodem­verdichting. Dat is de consequentie van deze wettelijke beperking en de wens om te kunnen werken met de grootste machine.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

1 Reactie op Mag ik met 3,80 meter brede maaidorser de weg op?

Geef een antwoord