<< Vraagbaak

Met rupsen over de weg?

‘Onder mijn trekker heb ik vier rupsen gekocht. Een aantal huurpercelen ligt niet naast de deur. Is het verstandig om de trekker op een dieplader te vervoeren of kan het rijden over de weg geen kwaad?’

Rupsen slijten niet in het veld, maar op de weg, reageert Soucy-importeur Fredo Vlaming van Vlaming Agri in Zwaagdijk-Oost (NH.) “Bij normaal gebruik, gaat een rups, net als een trekkerband, zo’n 4.000 uur mee. Maar dat loopt drastisch terug als je er veel mee op de weg rijdt. Probleem is dat rupsen bij zware lasten en relatief hoge snelheden te heet worden. Onder de rollers heeft de rups de neiging om iets te wijken en daardoor worden ze warm. Smalle rupsen van 30 cm hebben daar sneller last van dan bredere rupsen: de last wordt bij bredere rupsen over een groter oppervlak verdeeld. Vuistregel is dat je je hand op de binnenkant van de rups moet kunnen leggen. Kun je dat niet, dan rijd je te hard of is de last op de rups te hoog.”

Daarnaast is het volgens Vlaming van groot belang dat de rupsen na montage worden uitgelijnd. De rupsen op de achteras moeten kaarsrecht staan, die op de vooras moeten een klein beetje toespoor hebben. Uitspoor is uit den boze.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.