<< Vraagbaak

‘Moet ik een landbouw-ontheffing aanvragen?’

‘Ik moet met mijn zelfrijdende spuitmachine regelmatig over de openbare weg. Kan dat zonder landbouwontheffing?’

Dat ligt aan de breedte van uw zelfrijdende spuitmachine. Voor landbouwvoertuigen breder dan 3 meter moet u bij de betreffende wegbeheerder (gemeente of provin­cie) een landbouwontheffing aanvragen. Veel gemeenten (zo’n 70 procent) en de provincie Flevoland hebben die taak neergelegd bij de RDW. Op de site van deze instantie kunt u zien voor welke wegbeheerders de RDW de ontheffing afgeeft.

De RDW verleent een ontheffing voor landbouwvoertuigen breder dan 3 en smaller dan 3,5 meter. Voor landbouwvoertuigen die breder zijn dan 3,5 meter, moet u dan weer bij de wegbeheerder zelf zijn. Het aanvragen van een landbouwvergunning gaat betrekkelijk snel. Reken op twee à drie werkdagen.

Een landbouwvergunning is drie jaar geldig en kost 30 euro. Maar loonwerkers of akkerbouwers die met hun materieel in twee gemeenten rondrijden en ook af en toe gebruik moeten maken van de provinciale weg, zijn 90 euro (3 x 30 euro) kwijt. Op de ontheffing is dan vermeld voor welke gemeenten en provincies die is afgegeven.

Op naam

Vooralsnog staat de landbouwontheffing op naam van de aanvra­ger. Een loonwerker of akkerbouwer met tien trekkers en twee zelfrijdende bietenrooiers kan zijn vergunning dus gewoon onder het kopieerapparaat leggen, zodat er in elk voertuig een kopietje ligt. Het ligt in de lijn der verwachting dat de regels voor de ontheffing worden aangepast zodra het trekkerkenteken wordt ingevoerd.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord