<< Vraagbaak

Rooier: Luchtbanden of rupsen?

Bij een rooier op rupsen met een lege of halfvolle verzamelbak blijft de grootte van het contactvlak gelijk en dus wordt de bodembelasting geringer. De ondiepe kammen blijven wel in de grond dringen en zorgen zo voor trekkracht. De verdichting van de grond neemt toe met het voller worden van de verzamelbak.

Een nadeel bij rupsbanden is het versmerende effect van de nokken in bochten. Om dit te beperken, is het aan te bevelen de bunker leeg te maken op het eind van de werkgang. Bij luchtbanden doet zich wat anders voor.

Het draagvermogen is vastgesteld aan de hand van de rijsnelheid en 80 procent invering van de onbelaste band. Een band met een H/B van 70 procent mag dan dus afplatten tot 56 procent van de breedte. Is het te dragen gewicht bekend, dan kun je de bandenspanning bepalen. Die valt nogal hoog uit, omdat de banden bij deze zelf­rijdende bunkerrooiers een hoog gewicht moeten dragen. De nokken dringen in de grond en kunnen hoge horizontale krachten uitoefenen (tractie). Als die grond te week is en gaat afschuiven, heb je te maken met slip. Bij een lege verzamelbak is de totale last 12 tot 15 ton kleiner. Bij gelijkblijvende bandenspanning wordt de invering en het contact-oppervlak kleiner. De last per cm2 verandert nauwelijks en door de opbouw van de moderne banden blijft de breedte ook gelijk. Alleen de lengte en daarmee de belastingsduur tijdens­ het rijden wordt kleiner. Het aantal nokken dat contact heeft met de grond, is dus bij een lege verzamelbak kleiner waardoor bij ongunstige omstandigheden de banden­ kunnen gaan slippen. Het is natuurlijk duidelijk dat je in dergelijke beroerde omstandigheden het veld niet in moet gaan en moet wachten op beter weer.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord