<< Vraagbaak

Rutiel of basische laselektroden?

‘Op de lascursus is gesproken is over rutiel en basische laselektroden. Maar die kennis is wat weggezakt. Wanneer kan ik ook alweer het best kiezen voor een rutiel elektrode en wanneer voor een basische?’

Beklede elektroden zijn er in drie varianten: rutiel, basische en cellulose. De laatste wordt vooral gebruikt voor het lassen van gas- en vloeistofpijpleidingen.

In de landbouw gebruik je vooral rutiel en basische elektroden. De eerste is de meest universele en gebruiksvriendelijke van de twee. Je kunt haar met nagenoeg elk lasapparaat gebruiken. Deze allround elektrode start beter dan een basische. Kies je voor een middelmatigsnelstollende bekleding dan kun je met de rutielelektrode in nagenoeg in alle posities lassen.

De basische elektrode vraagt meer vaardigheid van de lasser. Starten gaat bijvoorbeeld lastiger dan met een rutiel elektrode en het lasuiterlijk oogt wat minder strak. De elektrode is zeer geschikt voor het lassen van dynamisch belaste constructies en ook kun je met deze elektrode eenvoudiger grote openingen overbruggen. Ook een voordeel: de elektrode is geschikt voor het lassen van verontreinigd staal.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.