<< Vraagbaak

T-rijbewijs en vakantiewerk

Ik wil bij kennissen op de boerderij helpen. Ik ben 18 jaar geworden in de maand juli en mag nu zonder toezicht met mijn B-rijbewijs rijden op de openbare weg. In de voorbije jaren heb ik geen trekkercertificaat  gehaald. Mag ik nu met mijn B-rijbewijs op een trekker rijden?

Op 1 juli 2015 is het T-rijbewijs verplicht om te mogen rijden op een landbouwtrekker.  Wie op of voor die datum een trekkercertificaat heeft, mag na die datum met een trekker rijden. Hij is verplicht om binnen een jaar, dus voor 1 juli 2016, dit certificaat over te zetten in een officieel T rijbewijs. Wie voor die datum al 18 jaar was en een geldig B-rijbewijs heeft, kan in de komende 10 jaar bij verlenging van dit B–rijbewijs vragen ook het T-rijbewijs te activeren.

Wie  geen trekkercertificaat heeft en in de voorbije maand, dus na 1 juli 2015, 18 jaar is geworden en met zijn B-rijbewijs zonder toezicht met een auto op de openbare weg mag rijden, heeft een probleem.  Om nu met een trekker arbeid te verrichten, moet hij in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Dat geldt zowel op als buiten de openbare weg, omdat de bepaling uit het trekkercertificaat zijn ingebed in het T-rijbewijs.  En helaas. De eerder vermelde overgangsbepalingen gelden niet meer voor personen die na 1 juli rijbewijs B hebben gehaald. U bent gewaarschuwd.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

1 Reactie op T-rijbewijs en vakantiewerk

Geef een antwoord