<< Vraagbaak

Verkeersdrempels veroorzaken schade

Als loonwerker hebben we veel transport over de openbare weg. Op de lokale wegen zitten veel verkeersdrempels. Aanvankelijk zijn we daaroverheen gegaan zonder te remmen, maar dat doen we niet meer. Niet alleen word je gelanceerd in de cabine, we hebben sinds kort ook schade aan de achterassen van onze trekkers. Wat kunnen we hieraan doen?

Het antwoord is eenvoudig: passeer de verkeersdrempels met lagere snelheid om zo grote piekbelasting op de achterbrug te vermijden. Jammer, maar het is niet anders.

Het probleem dat u schetst is niet nieuw. Vanaf de jaren vijftig zijn trekkers en werktuigen steeds groter geworden, ook die in de hefinrichting. Bij transport over de weg heb je bovendien te maken met veel gewichtsoverdracht, vooral bij lange aanbouwploegen. Om die zware piekbelasting van de achteras weg te werken, kwamen de ontwerpers van Massey Ferguson eind jaren tachtig met Actieve Transport Controle. In het hefcircuit werd een stikstofbol geplaatst, waarmee de vuile klappen van de ploeg bij het passeren van een hobbel werden opgevangen. Dit idee is door vele fabrikanten overgenomen. Bij zwaar beladen kippers heb je die demping niet. Van veel kippers is de trekboom weliswaar geveerd, maar de lengte van de veerweg is te beperkt om de last op de trekhaak op te vangen. Statisch is de last al gauw 3.000 kg. Als de trekker een drempel oprijdt, gaat die zwaarbelaste knobbel ook in heel korte tijd  circa 15 cm omhoog. Die piekbelasting moet worden opgevangen door de banden en de achterbrug. Moeten vanwege de belasting de banden hard worden opgepompt, dan moeten meer krachten worden opgevangen door de achterbrug. En dan nog dit: passeer een drempel met kipper zonder te remmen. Door te remmen levert de lading een extra koppel op de trekhaak, waardoor de vooras wordt ontlast en de trekker onbestuurbaar kan worden­ met scharen als gevolg.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

1 Reactie op Verkeersdrempels veroorzaken schade

Geef een antwoord