<< Vraagbaak

Vermogen, gewicht en verbruik.

De Landini 6-175 uit het mei-nummer is qua vermogen vergelijkbaar met de John Deere 6150. Hij is wel bijna een ton lichter. Wat betekent dat voor het verbruik?

Stilstaand voor de vermogensrem – zoals wij de trekkers meten – heeft het gewicht geen invloed op het verbruik. Dat is dan vooral afhankelijk van de efficiëntie van motor en de achterbrug. Bij het maximum aftakasvermogen bedraagt het brandstofverbruik van de Landini 259 g/kWh en de John Deere 257. Dat verschil is bijna verwaarloosbaar.

De viercilinder Landini weegt zonder frontgewicht echter 6.570 kg. De zescilinder John Deere weegt 7.480 kg. Die 900 kg verschil merk je in het veld. Bij lage snelheden is dat relatief weinig; bij hoge rijsnelheden veel meer. De John Deere zal rijdend dus meer verbruiken. Met zijn cvt heeft hij wel het voordeel dat hij de snelheid traploos aanpast aan de belasting. En dat drukt het verbruik weer. De Landini zet daar bij aftakaswerk een eco-stand voor de 1.000 tegenover. Als relatief zwaar werk mogelijk is bij lage motortoeren, pakt dat in het verbruik gunstig uit.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord