<< Vraagbaak

Verreiker ook verboden?

‘Ik las in het januarinummer van LandbouwMechanisatie dat je met een dieselheftruck niet meer in een schuur mag rijden. Nu vraag ik me af. Is aardappelen opscheppen met een shovel of een verreiker (met een dieselmotor) nog wel toegestaan?’

Volgens Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) geldt in gesloten ruimtes een inspanningsverplichting om waar technisch mogelijk dieselaangedreven machines te vervangen door machines zonder dieselmotor. Bij heftrucks zijn er inmiddels veel alternatieven beschikbaar (elektrisch of lpg). Dat geldt nog niet voor verreikers en shovels. En dat betekent dat aardappeltelers hun product nog mogen opscheppen met een shovel of een verreiker met een dieselmotor.

Onderbouwen

Wel moet je bij een controle kunnen onderbouwen dat de inzet van een machine met een dieselmotor noodzakelijk is en dat vervanging technisch niet mogelijk is. Verder moet je beschrijven welke maatregelen je hebt genomen om de blootstelling aan de uitlaatgassen van de diesel-motor zoveel mogelijk te beperken. In de praktijk komt het erop neer dat de shovel of verreiker moet zijn uitgerust met de strengste uitlaatgas-nabehandelingssystemen en roetfilters. Let op: deze inspanningsverplichting geldt niet alleen voor ondernemers met personeel, maar ook voor akkerbouwers zonder medewerkers.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Reacties zijn gesloten.