<< Vraagbaak

Verschil in olieopbrengst?

Bij de trekkertest valt me op dat de fabrikant vaak een hogere opbrengst van de oliepomp opgeeft, dan er wordt gemeten. Hoe kan dat?

Trekkerfabrikanten noemen de opbrengst van de kale pomp: dat is de inhoud maal het toerental. Dat is zonder de weerstand die de olie ondervindt in de leidingen en in het ventielenblok.

Bij de meting wordt een zogeheten otc-meter aangesloten op de snelkoppelingen. Die otc registreert de liters die er overblijven nadat de olie alle weerstanden tussen pomp en meter is gepasseerd. Dat is al gauw tien procent minder dan dat de fabrikant opgeeft.

Knelpunt

Bij een opbrengst van de pomp hoger dan 100 l/min blijft de meting via de otc vaak op zo’n 90 à 95 l/min steken. Dat komt omdat er niet meer olie dan 1,5 liter per seconde (!) door een standaard snelkoppeling kan. Met twee otc-meters is dan wel de hogere opbrengst te meten. Dat de testtrekker in dit nummer meer opbrengst heeft in de meting dan dat de fabrikant opgeeft, komt omdat die opgave is bij maximumvermogen. Onze meting is bij het hogere nominale toerental.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een antwoord