Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Het plotselinge winterweer maakt het voor de boeren mogelijk om op het land enkele werkzaamheden uit te voeren. Zo gingen op de laatste dag van januari de eerste tweedejaars plantuien van dit jaar op Goeree-Overflakkee de grond in.

Loonbedrijf SVZ uit Oude-Tonge kwam op 31 januari met twee plantmachines in actie om de eerste plantuitjes van dit jaar te poten. Bij Lies Struik in Melissant werden plantuien van het ras Jetset gepoot. Het perceel met gras-groenbemester werd recentelijk gedraineerd en voor het planten uit geploegd, en klaargemaakt met een rotorkopeg. Dat is nodig, want het land dat de dag ervoor werd geploegd is door de vorst alweer te hard om te bewerken.

Loonbedrijf SVZ bouwde de plantmachine, die 3 bedden van 225 centimeter plant, zelf in eigen beheer. De voorraadbunker is voorzien van weegcellen en ook kan vloeibare kunstmest worden toegediend. Voor transport over de weg gaan zowel de trekker als de 7 meter brede planter op een speciale wagen. Om de bodem te ontzien en diepe sporen te voorkomen staat de trekker, een John Deere 6830, rondom op Soucy-rupsen.

Gerelateerde artikelen