Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X

Agco, de overkoepelende organisatie van onder andere Massey Ferguson, Valtra en Fendt, sluit het jaar 2011 af met een record omzet van 8,8 miljard dollar. Dat is ruim 27 procent meer dan in 2010.

“We zijn 2011 sterk geëindigd met meer verkopen en inkomsten voor zowel het laatste kwartaal als het gehele jaar”, zegt Agco-voorman Martin Richenhagen. “Een stijgende vraag naar agrarische producten, en een groeiende agrarische economie, zorgde voor een omzetstijging van 27,2 procent ten opzichte van 2010. Agco heeft afgelopen jaar veel geïnvesteerd in nieuwe producten en heeft het bedrijf verder ontwikkeld in groeiende landen. Hogere verkopen en kostenreductie hielpen tevens mee aan het behalen van een recordomzet. Onze strategie voor 2012 is dan ook op groei gebaseerd.”

Wereldwijde vooruitzichten positief
Richenhagen ziet de toekomst voor 2012 positief in. “Op de lange termijn ziet de toekomst er in onze sector goed uit. We zullen ons blijven focussen op verkoopaantallen, het verbeteren van winstmarges en cash flow genereren. Door de kosten van materiaal en arbeid te verlagen hoopt Agco zijn kosten verder te kunnen verlagen. Ook gaat de productiviteit van fabrieken omhoog. We zullen blijven investeren in nieuwe producten door nieuwe oogstmachines, trekkers met een hoog vermogen en spuitmachines te ontwikkelen. De groei van het bedrijf zal vooral gericht zijn op Rusland en Oost-Europa, China en Afrika.

12 % meer trekkers en 35 % meer maaidorsers verkocht
In het vierde kwartaal van 2011 werden in Europa, Afrika en het Midden Oosten 15 procent meer trekkers en machines verkocht. In Noord-Amerika lag dit nog hoger, met ruim 30 procent. Zuid-Amerika was goed voor een groei van 8 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010. Doordat in Europa en Noord-Amerika geïnvesteerd moest worden in nieuwe producten die voldoen aan de Tier 4 emissie eisen bleven de inkomsten daar gelijk. Omdat er wel meer verkocht werd, en de marges hoger lagen, werd in totaal voor ruim 286 miljoen dollar meer verkocht dan in 2010. In totaal werden in West-Europa 12 procent meer trekkers en 35 procent meer maaidorsers verkocht ten opzichte van 2010.

Duitse trekkermarkt stijgt het sterkst
Door de verbeterde prijzen van melk, vlees en graan, samen met een goede oogst, werd er meer verdiend op bedrijven in West-Europa. Mede daarom steeg de verkoop van trekkers en machines. Vooral in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Finland werden meer trekkers verkocht. “Ondanks dat er meer product werd geoogst blijven de productvoorraden op een historisch laag niveau staan” zegt Richenhagen. Verwacht wordt dat de vraag naar graan in 2012 verder zal stijgen, en daarmee ook de vraag naar machines.

Voor het jaar 2012 streeft Agco naar een omzet van ruim 10 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen