Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Buitenlandse handel

Onlangs ging ik met een groot aantal Nederlandse bedrijven naar een
landbouwbeurs in Moskou. AgentschapNL regelde namelijk voor 24 Nederlandse bedrijven een gezamenlijk Holland-paviljoen op een mooie plek op de Golden Autumn beurs.

Onlangs ging ik met een groot aantal Nederlandse bedrijven naar een landbouwbeurs in Moskou. AgentschapNL regelde namelijk voor 24 Nederlandse bedrijven een gezamenlijk Holland-paviljoen op een mooie plek op de Golden Autumn beurs. Grote, al  internationaal opererende, bedrijven en kleine nog niet aan het ‘verre’ buitenland  leverende bedrijven zijn er verzameld. Een uitermate aangenaam gezelschap, mag ik wel zeggen.

Wingssprayer had met acht andere kleine Nederlandse bedrijven met ministand van 5 m2 meter in het schitterende paviljoen. Pionieren heet dat. Je gezicht en je bedrijf laten zien en dan maar afwachten wat er gebeurd. Nou niet helemaal natuurlijk… Je doet je stinkende best om folders te laten vertalen naar het Russisch, je laat banners maken en je huurt een TV om films te laten zien. Maar verder is het afwachten.

Ik verwacht veel van Rusland. Je kunt immers berekenen dat onze techniek een besparing of betere werking van gewasbeschermingsmiddelen en meer spuitbare uren overdag oplevert. Dat zou toch de doorslag kunnen geven op grote bedrijven? In elk geval is de Return On Investment kort, misschien wel heel kort bij grote oppervlaktes, en die hebben ze in het Oostblok.

Dan, ineens, als donderslag bij heldere hemel gebeurt er in Nederland iets wat inslaat als een bom. Je hoort wat en je hoort nog wat, maar het fijne weet niemand. Iedereen houdt zich tegelijkertijd angstvallig stil. De relatie met Rusland was immers al stroef. Was er te weinig gesmeerd met olie en vet of honing en stroop of is Nederland gewoonweg te arrogant geworden? In elk geval hebben we de Russische minister van landbouw maar ook de Russische landbouwpers niet gezien op het Holland Paviljoen. Ze trokken met een boog om het Holland Paviljoen heen.

Gelukkig blijken er op de beurs ook verschillende Nederlandse standhouders te staan. Standhouders waarmee we al enige keren in gesprek waren en die nog steeds interesse tonen. We houden aan de beurs dus vreemd genoeg vooral afspraken in Nederland over. En toch nog een paar mooie buitenlandse contacten.

20131104_wingssprayer_ruslang

Gerelateerde artikelen