Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Amerikaanse boeren weten niet wie eigenaar van teelt- en machinedata is

Een vijfde van de Amerikaanse boeren met meer dan 250 ha land geeft aan dat ze niet weten wie eigenaar is van de gegevens die hun gps-systemen en landbouwmachines genereren of zegt niet te weten wie de eigenaar van die informatie is. Dat blijkt uit een onderzoek van BR Research in opdracht van machinefabrikant Case IH.

Een vijfde van de Amerikaanse boeren met meer dan 250 ha land geeft aan dat ze niet weten wie eigenaar is van de gegevens die hun gps-systemen en landbouwmachines genereren of zegt niet te weten wie de eigenaar van die informatie is. Dat blijkt uit een onderzoek van BR Research in opdracht van machinefabrikant Case IH.

Het onderzoek werd begin dit jaar uitgevoerd onder 331 akkerbouwers. Daarvan had net iets meer dan drie kwart, 76 procent om precies te zijn, een managementsysteem dat data genereert. “We vonden dat een dergelijk onderzoek belangrijk was. Onze dealers geven aan dat er verwarring is over het gebruik van data”, zegt Trevor Mecham, directeur Precision Solutions and Telematics van Case IH.

Bijna 40 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze geen idee hebben wat de termen ‘persoonlijke informatie’, ‘machine-informatie’ en ‘agronomische informatie’ betekenen.

Iets minder dan de helft (45 procent) van de ondervraagde akkerbouwers zegt dat zij een afspraak hebben gemaakt over het gebruik van de data door derden. Maar dan nog weten boeren niet goed welke afspraak ze precies hebben gemaakt. Er heerst namelijk verwarring over de termen die in de gebruikersovereenkomsten staan vermeld. En dat kan de rechten van de telers aantasten. Zo gaf bijna 40 procent van de ondervraagden aan dat ze geen idee hebben wat de termen ‘persoonlijke informatie’, ‘machine-informatie’ en ‘agronomische informatie’ betekenen. En dat terwijl die termen wel gebruikt worden in de meeste gebruikersovereenkomsten.

Interpretatie niet gelijk

Daar komt nog bij dat de termen niet door iedere machinebouwer of softwareleverancier op dezelfde manier worden geïnterpreteerd. Sommige fabrikanten gooien namelijk machine-informatie en informatie over het zaaien, planten en opbrengst op een grote hoop. “Wij vinden dat onze klanten duidelijkheid moeten hebben”, zegt Mecham. Het bedrijf geeft meteen aan dat geen enkele Case IH medewerker of dealer kennis heeft van de agronomische data. Ze weten dus niet hoeveel hectare een boer bewerkt, hoe hoog de opbrengst of hoeveel er is gespoten.

Uitwisseling

Daarnaast blijken de telers zich zorgen te maken over de uitwisseling van gegevens tussen verschillende merken machines. Gaf 39 procent van de ondervraagden aan dat ze data kunnen uitwisselen tussen machines van verschillende merken, 36 procent had geen idee of dat mogelijk was en 25 procent wist zeker dat dit niet kon. Case IH maakt zich dan ook sterk voor een standaard voor het uitwisselen van data. Daarvoor is de Open Ag Data Alliance (OADA) opgericht. De organisatie moet de privacy waarborgen en data uitwisselbaar maken als gebruikers dat willen. Ook bij een gemengd machinepark.

“Boeren zouden veel meer vragen moeten stellen aan hun leverancier voor ze een gebruikersovereenkomst ondertekenen.”

Overigens: van de ondervraagde boeren gaf 43 procent aan dat ze niet wisten wat het effect zou zijn als ze geen data meer zouden delen. 9 procent gaf aan dat hun systemen dan niet meer werken en 7 procent weet dat ze wel informatie moeten delen omdat de leverancier van het systeem geeft optie geeft om te stoppen met het delen van de data. “Boeren zouden veel meer vragen moeten stellen aan hun leverancier voor ze een gebruikersovereenkomst ondertekenen. Ze moeten alle aspecten van het delen en gebruik van data kennen”, geeft de Case IH directeur aan.

Gerelateerde artikelen