Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Eindelijk zomer?

We hebben de winter en de lente achter ons gelaten en we zitten nu al bijna in de zomer. Wie verlangt daar niet naar? Zeker na het frisse voorjaar. En dat is nog maar zachtjes uitgedrukt. In de bandenwereld is het niet anders.

We hebben de winter en de lente achter ons gelaten en we zitten nu al bijna in de zomer.  Wie verlangt  daar niet naar? Zeker na het frisse voorjaar. En dat is nog maar zachtjes uitgedrukt. In de bandenwereld is het niet anders.

Het spreekwoord zegt: “droog en stug dat groeit terug, maar koud en nat dan groeit  er nog wat”.  Droog en stug zijn voor de akkerbouwers  interessante eigenschappen. Maar dan wel als het gaat over de zaaiperiode. Een droge periode zorgt er over het algemeen voor dat je weinig problemen met de verdichting van de bodem zult ondervinden. Welke band je dan moet toepassen? Natuurlijk die band, die het minst verdicht.  Een band op een lage spanning. Eentje die voor weinig insporing zorgt. En dat heeft dan meteen gevolgen voor het brandstofverbruik. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kan dat verbruik tijdens de werkzaamheden zelfs 15 procent worden verminderd. Dat komt vooral door de tijdbesparing door minder slip.

Een investering in grotere, soepele  banden levert zo  geld op. Op de Harper Adams University in Engeland is daar ook een studie naar gedaan.  De juiste toepassing van banden, met een lage druk per vierkante centimeter, kan al gauw 4 procent meer rendement per hectare opleveren.

20150615_michelin_band

Een te hoge of te lage bandenspanning zorgt voor een onregelmatige drukverdeling in de bodem. Dat heeft een negatief effect op de levensduur van de banden. Een correct gebruik van de banden geeft dus vele voordelen. Een lager brandstofverbruik, meer opbrengst per hectare, tijdwinst, eerder kunnen beginnen in een natte periode, rendementsverhoging en een beter comfort.

Maar zoals gezegd: we kennen ook natte perioden. Dan is een correcte toepassing van banden en bandenspanning, nog belangrijker. De voordelen zijn dan ook procentsgewijs hoger. In een mooie, lange, hete zomer kan iedereen hooi maken. Maar wat als de zomer wisselvallig is? Het risico op hooibroei is dan aanwezig. Dan komt het vakmanschap naar voren. Dat is ook zo in de akkerbouw. Onder slechte omstandigheden toch een zo hoog mogelijk rendement  behalen, dat is een kunst.

Het is zinvol om op tijd kennis vergaren. Ook over de banden. Een band is rond en zwart en goed als hij maar “bolt”, is natuurlijk wat kort door de bocht. Een goedkope band, kan op duurkoop uitdraaien.  En nu hoor ik u al zeggen: ‘ach onder die ene trekker….’ Natuurlijk, onder een boodschappentrekker hoef je geen brede en  grote banden te plaatsen. Maar we zoeken toch allemaal een comfortabele oplossing?

Daarom wil u het nog maar een keer meegeven: laat u vroegtijdig informeren over welke banden voor welke soort werkzaamheden geschikt zijn.  Denk eraan bij de aankoop van een trekker. Na bestelling moet er gewacht worden op de aflevering. Soms weken. Dit kan ook wel eens het geval zijn met banden. Allez, succes in deze zomer van 2015.

Gerelateerde artikelen