VarioGrip Pro: binnenband pompt buitenband razendsnel op

Fendt heeft samen met bandenfabrikant Mitas het bandenspanningswisselsysteem VarioGrip Pro ontwikkeld dat in staat is de trekkerband in 30 seconden van 0,8 tot 1,6 bar op te pompen. De innovatie is voor vakbeurs Agritechnica in november onderscheiden met een Golden Medal.

Probleem met de huidige bandenspanningsystemen is dat het al snel een minuut of acht duurt voordat een compressor op de trekker de achterbanden heeft opgepompt van 0,8 bar naar de 1,6 bar – een spanning die noodzakelijk is voor transport met hoge snelheden op de weg. Om dat proces te versnellen zou je een grotere compressor of ketel kunnen monteren, maar daarvoor is de ruimte op een trekker beperkt.

Bandenfabrikant Mitas heeft daarom samen met Fendt een kevlar-binnenband in de traditionele buitenband gemonteerd. Deze band-in-de-band (zo dik als een flinke afgeplatte mestaanvoerslang) zit strak om de velg en maakt geen contact met de buitenband.

De binnenband wordt door de compressor opgepompt tot een druk van circa 8 bar. Rijd je van het veld naar de weg, dan druk je op een knop en stroomt de lucht van de binnen- naar de buitenband. In 30 seconden loopt de druk op van 0,8 naar 1,6 bar. Vervolgens heeft de compressor alle tijd om de binnenband weer op een druk van 8 bar te brengen.

VarioGrip Pro kan voorlopig alleen gemonteerd worden op de 900 Vario-serie van Fendt met de bandenmaat 710/75R42.

Draagvermogen

Hoewel het volume in de buitenband – door de komst van de keihard opgepompte binnenband – kleiner is geworden, neemt het draagvermogen van de band niet af, aldus bandenfabrikant Mitas. Tot dusver gold in de bandenbranche de gouden regel dat het volume van de band het draagvermogen bepaalt.

1015 lm fendt vario grip pro

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.