Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

Fendt onderzoekt autonome zaaimachine in Mars-project

De Duitse trekkerbouwer Fendt, onderdeel van het Agco-concern, werkt samen met de universiteit van Ulm aan kleine robots die voornamelijk automatisch moeten zaaien. Het apparaat houdt bij waar ieder zaadje ligt.

De Duitse trekkerbouwer Fendt, onderdeel van het Agco-concern, werkt samen met de universiteit van Ulm aan kleine robots die voornamelijk automatisch moeten zaaien. Het apparaat houdt bij waar ieder zaadje ligt.

De plaats van het zaad wordt opgeslagen op internet-servers. Deze data kan later weer gebruikt worden om bijvoorbeeld onkruid rondom de plant te bestrijden. Dat zou een efficienter gebruik van ondermeer gewasbeschermingsmiddelen moeten opleveren. Je Vooralsnog bestuderen Fendt en de universiteit van Ulm vooral de mogelijkheden om mais te zaaien. Het project draagt de naam Mars. Een afkorting die staat voor Mobile Agricultural Robot Swarms. Ofwel een zwerm robots.

Programmeren

Volgens de bedenkers neem je de robots mee naar het veld in een aanhanger achter een auto. Je zet de daar op het perceel en laat ze vervolgens volledig automatisch hun werk doen. Hoeveel ze moeten zaaien, wat het zaaipatroon en hoe groot de afstand tussen de zaden is, programmeer je van te voren. Je plant en bekijkt dat werk met de Mars-app. Dat kan ook vanaf grote afstand. Je geeft in hoeveel robots aan het werk zijn en vervolgens rekent het besturingsprogramma zelf het meest efficiënte zaairoute voor elke robot uit.

Communiceren

De robots worden elektrisch aangedreven en zijn voorzien van een batterij. Omdat ze klein en licht zijn, kunnen ze ook nog werken als dat voor gangbare machines niet meer mogelijk is, zegt Fendt. Daarnaast maken ze geen geluid waardoor ze ook ’s nachts in de buurt van bebouwing nog aan het werk kunnen. Zijn de batterijen leeg, dan komt de robot terug naar de aanhanger waar hij zichzelf weer oplaadt. En hij kan zichzelf daar ook weer vullen met zaad. Tijdens het werk communiceren de robots met elkaar, zodat ze weten waar al gezaaid is. Gaat er een kapot, dan neemt een ander zijn werk over. Natuurlijk kunnen de robots 24 uur per dag hun werk doen. Dat moet ook wel, want een trekker met gangbare zaaimachine doet hetzelfde werk als 72 Mars-robotjes.

Prijs

Het onderzoeksproject wordt gesponsord door de Europese Unie. Ondertussen rijden de eerste robots al in het veld. Wanneer ze praktijkrijp zijn is nog niet bekend. En ook over de exacte kosten van zo’n robot kan Fendt nog weinig zeggen. Wel geeft Fendt-directeur Peter Pfaffen aan dat die prijs afhangt van de kosten van de techniek die in de apparaten steekt. “We gaan er vanuit dat een robot niet meer zal kosten dan een gangbare zaaimachine”, aldus Pfaffen.

Zeg het maar, zijn deze trekkers van de toekomst?

Fendt-mars2-20160902 Fendt-mars3-20160902 Fendt-mars-20160902

Gerelateerde artikelen