Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Elektronica

Engelse universiteit gaat perceel volledig met robots bewerken

De Engelse landbouwuniversiteit, Harper Adams University, gaat komend jaar een hectare groot perceel volledig met robots bewerken. Van de grondbewerking tot de oogst van het graan, er komt geen mensenvoet meer in het perceel. Tenminste, dat is de bedoeling.

Landbouwexperts van Precision Decisions, een bedrijf dat boeren helpt bij het scannen van percelen en maken van taakkaarten, maar ook apparatuur en software voor precisielandbouw levert, gaat de studenten van Harper Adams helpen.  “We hopen te leren welke behoeften de boer van morgen heeft en hoe we die vragen kunnen oplossen met behulp van de nieuwe technieken”, zegt Clive Blacker, directeur van Precision Decisions.

Zaaien in maart

Het project draagt de naam Handsfree Hectare. Het perceel is nu ingemeten, in maart moeten autonome landbouwmachines graan zaaien. Ambitieus. De onderzoekers en studenten willen vooral machines gebruiken die nu al te koop zijn en die aanpassen. Kit Franklin, onderzoeker van Harper Adams: “We geloven dat eer geen technologische barrière meer is om percelen met geautomatiseerd te bewerken. Dit project geeft ons de mogelijkheid om dat ook aan te tonen. Hebben we voorheen delen van het werk geautomatiseerd, we hopen nu alles bij elkaar te brengen, zodat we een hectare kunnen bewerken zonder het veld zelf in te hoeven.”

Minder zware machines

Volgens Franklin heeft robotisering en automatisering de toekomst. “De machines worden nu steeds groter maar we zien de problemen.” Hij doelt daarmee ondermeer op een verminderde bodemgezondheid doordat de zware machines de grond teveel verdichten. Door het werk te robotiseren en lichte machines in het veld rond te laten rijden, voorkom je dat. “Daarnaast kun je met deze kleine autonome machines misschien wel ieder plantje apart in de gaten houden en behandelen.”

Zonder baan

Boeren en trekkerchauffeurs hoeven volgens Franklin niet bang te zijn dat ze hun baan verliezen. Hun werk zal wel veranderen. “De trekkerchauffeur rijdt niet meer zelf met zijn trekker heen en weer. Hij houdt echter een hele vloot robots en de groei van het gewas in de gaten.”

Gerelateerde artikelen