Sima 2017: Rijonafhankelijke kolvenplukker van Geringhoff

De Duitse fabrikant van maaiborden Geringhoff heeft een rijonafhankelijke kolvenplukker op de markt gebracht: de Freedom. Deze kolvenplukker biedt loonwerkers de mogelijkheid om maispercelen die op verschillende rijafstanden zijn gezaaid met één kolvenplukker te oogsten.

Om de planten beter van het licht te laten profiteren is er volgens de fabrikant een trend naar het gebruik van nauwere rijafstanden in mais. Het gewas sluit daardoor eerder en dat leidt tot hogere opbrengsten.

Mooi natuurlijk, maar als een nauwere rijafstand bij de oogst tot meer verliezen leidt, schiet je er niet zoveel mee op. Vandaar dat Geringhoff een maisplukker heeft ontwikkeld die goed overweg kan met nauwer gezaaide mais, maar ook met mais die op 50 of 75 cm is gezaaid.

Nauwere afstand

De torpedo’s van de nieuwe kolvenplukker staan 38 cm uit elkaar, in plaats van 75 cm die gebruikelijk is. De nauwere afstand tussen de torpedo’s voorkomt dat stengels die niet helemaal recht tussen de torpedo’s terechtkomen, worden platgewalst en dus niet in de maaidorser terechtkomen.

De kolvenplukker heeft twee keer zoveel torpedo’s en inname-elementen als een normale kolvenplukker. En dat betekent dat de kolvenplukker grofweg ook twee keer zo duur is als een traditionele.

gerinkhoff_resize

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Helpt u ons in twee minuten deze website te verbeteren?

Als uitgever van Mechaman en LandbouwMechanisatie zijn wij continu op zoek naar hoe we u als lezer nog beter van relevante en nuttige informatie kunnen voorzien. Daarom willen we u graag wat vragen stellen.

Ik doe mee!

Reacties zijn gesloten.