Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Blog

Minder trekkerverkoop door veldrobots?

Omdat landbouwmechanisatie een levensduur heeft van meerdere jaren, hierbij een blik vooruit met de invloed van veldrobots op de bestaande verkoop. Een blik vanuit taakperspectief, vanuit andere sectoren.

Veldrobots zijn een beetje vreemde eend in de bijt – het is geen opschaling of directe vervanging van de bestaande mechanisatie. Toch rijden er bijvoorbeeld al veldrobots om land klaar te maken en te zaaien. Dat scheelt effectief draaiuren op de huidige trekkers.

De eerste taken

Van vloer dweilen tot een militaire drone. Er zijn al veel robots. Door te kijken naar wat robots al doen in andere sectoren, is ook beter te begrijpen wat het gebruik voor de akkerbouw en tuinbouw zelf kan zijn. Met deze aanvliegroute hoop ik dat het ook in je eigen context beter te begrijpen is welke taken als eerste overgenomen worden door de veldrobots.

National Geographic heeft kort geleden een fantastisch artikel geschreven over allerlei werkzaamheden voor de robots. Het artikel is hier te vinden. Het is een lang artikel – ik vind het leuk en interessant. En robots in de landbouw worden ook enkele keren aangehaald. Drie zaken uit het artikel:

  • Als je als bedrijf wil groeien, maar er zijn taken waardoor werknemers het niet leuk vinden bij je te werken… dan kan de robot hier uitkomst bieden.
  • Bedrijven worden door subsidies aangemoedigdom de robot boven de mens te verkiezen. Daar komt ook sentiment bij kijken.
  • Er zijn al miljoenen ‘robots’ actief, die  schroeven, lassen, verven en ander herhaalbaar werk doen.

Blik op mens

De belangrijkste bevestiging voor mij uit het artikel: Er wordt niet gekeken naar wat door de bestaande machines gedaan wordt, maar er wordt gekeken naar wat er door de mens gedaan wordt. Niet kijkend naar de huidige schoffelmachine, niet naar de ploeg…. Maar naar welke handelingen de mens herhaaldelijk doet. Niet zozeer een blik op hoeveel brandstof er bespaard wordt, meer een blik op wat ervoor zorgt dat werknemers enthousiast blijven.

Over vijf jaar al minder trekkerverkoop?

Voor een klein deel wel. Als het lichte werk door robots gedaan wordt, waarom heb je dan nog een verplegingstrekker nodig? En naast de trekker zullen dat voor een groot deel ook de machines zijn die voor die trekker gebruikt werden. Dat nu wetende, zou je nu bij twijfel misschien al even kunnen wachten met vernieuwen. Voor sommige mechanisatie verwacht ik niet direct verandering. Want vanuit het taaktype kijkend, is ook een groot deel nog nodig. Er zijn op dit moment geen robots die alle taken van de huidige mechanisatie overnemen. Kijkend naar de robots in het National Geographic artikel, zijn het vooral de menselijke handelingen die weggenomen worden.

Let wel op, dit is vanuit ‘taakperspectief’ en bijvoorbeeld met het uitgangspunt dat de manier van telen zelf niet veranderd. Terwijl in de teelt wel een verschuiving te verwachten is, ten gunste van de veldrobots: Minder grondbewerking, meer richting strokenteelt, lichtere machines die hand-in-hand gaan met veldrobots.

En over tien jaar?

De inzet van innovaties groeit vaak exponentieel, dus wanneer het echt op gang gaat komen gaat het snel. De opstap voor exponentiële groei is, in mijn ogen, wanneer tien gebruikers van robots er extreem enthousiast over zijn en durven te zeggen dat ze er absoluut niet meer zonde willen.

Heb jij al een robot in gebruik? Of het nu uit enthousiasme of frustratie is…. ik zou er heel graag een paar regels over schrijven. Dat mag met naam en toenaam, of zonder…  het gaat erom dat de ervaring anderen verder kan helpen. Onderaan mijn pagina kan je bericht achter laten.

Gerelateerde artikelen