Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Gewasverzorging

‘Plaatsspecifieke onkruidbestrijding noodzaak’

Techniek om plaatsspecifiek onkruid te bestrijden is essentieel bij het no-till-boeren waarbij de grond niet meer wordt bewerkt. Dat zegt de Australische akkerbouwer David Brownhill uit New South Wales.

David Brownhill boert met zijn broer Gordon op Merrilong Pastoral Company, een akkerbouwbedrijf van 10.000 hectare in New South Wales, waarvan 8.000 hectare wordt beteeld. Samen met een bedrijfsleider en negen vaste krachten telen de broers onder meer katoen, sorghum, mais, tarwe, gerst, kikkererwten en tuinbonen.

Zo min mogelijk bewerken

In de jaren tachtig jaren begon het bedrijf voorzichtig met no-till: de grond zo min mogelijk bewerken. Idee daarbij is dat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft en de bodemstructuur beter in tact blijft en dat erosie minder kans krijgt. Voor de structuur van de grond mag het niet bewerken dan een goede zaak zijn, voor de onkruidbeheersing geldt dat niet, aldus Brownhill.

Terugverdienen

Al voor de eeuwwisseling interesseerde Davin Brownhill zich in plaatsspecifieke onkruidbestrijding, waarbij de spuitmachine niet machinebreed het onkruid bestrijdt, maar alleen op plekken waar ook onkruid groeit. Cruciaal daarbij zijn de sensoren die het onkruid herkennen. Hij kocht een vroeg prototype, maar een heel gelukkig huwelijk werd dat niet. Nadat hij nog een aantal andere technieken heeft geprobeerd, stapte hij dit jaar over op de Weed-It spot-spraytechniek van het Nederlandse bedrijf Rometron. De belangrijkste reden daarvoor is dat Weed-It blauw ledlicht gebruikt in plaats van rood. Blauw licht detecteert chlorofyl in planten beter, aldus de akkerbouwer. In de eerste acht weken dat hij de nieuwe spot-spray-techniek in huis had, heeft hij omgerekend al zo’n 100.000 euro bespaard op de herbiciderekening ten opzichte van een volveldsbespuiting, vertelt hij. “Na twee jaar droogte is de onkruiddruk beperkt. Ik schat dat slechts 4 procent van het bodemoppervlak bedekt was met onkruid. Op deze manier verdienen we de machine in twee jaar terug.” (Farmonline National)

Gerelateerde artikelen