Ziekte aanpakken met hitte

Uit LandbouwMechanisatie nummer 12 - december 2014 - Tekst Harrie Versluis Foto’s DLV - DLV

Enkele biologische telers hebben een warmtebehandelingsmethode ontwikkeld die schimmels en bacteriën in uien, knoflook en sjalotten aanpakt. Daarvoor hebben zij een speciale koel- en verwarmingsinstallatie ontworpen.

Schimmels en bacteriën zorgen in de bewaring van biologische alliumsoorten (sjalotten, uien, knoflook) voor veel uitval. De biologische telers Sjaak Twisk en Aga Sulik in Dronten hebben samen met DLV Bouw Milieu en Techniek en Dijksma Koudetechniek een energiezuinige warmtebehandeling voor deze gewassen ontwikkeld, die in één handeling zowel de uien droogt als de ziekten bestrijdt. De methode doorbreekt de jaarlijkse ziekte-cyclus van stengelaaltjes, valse meeldauw, bacte­rierot en koprot. Behalve in de bewaring veroorzaken schimmels in de uitplant een ernsti­ge zeer vroege gewasaantasting. Vandaar dat voor het plantgoed van alliumsoorten een nultolerantie op valse meeldauw geldt.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯