Onlangs ondertekende Husqvarna de overeenkomst voor de overname van de Duitse onderneming Gardena AG. Het bedrijf was tot voor kort in handen van Industri Kapital, een niet-beursgenoteerde participatiemaatschappij. Gardena is marktleider in de Europese consumentenmarkt voor irrigatieproducten en heeft verder een groot marktaandeel in tuingereedschap, vijvers &vijverpompen en elektrische tuinproducten. In het boekjaar dat het bedrijf in september 2006 afsloot, noteerde het een omzet van 422 miljoen euro en een bedrijfswinst van 54 miljoen euro. Ongeveer de helft van alle omzet realiseert de onderneming in Duitsland en aangrenzende landen, terwijl het resterende vooral uit de overige Europese afzetmarkten afkomstig is. Irrigatieproducten zijn goed voor ruim tweederde van de totale omzet. De productie is geconcentreerd in Duitsland en de Tsjechische Republiek en de onderneming telt ongeveer 2.900 medewerkers.
Met de overname is een bedrag van 730 miljoen euro gemoeid. De overname zal naar verwachting worden afgerond in het eerste kwartaal van 2007, na goedkeuring van de bevoegde autoriteiten.
Het productassortiment van Gardena vormt een aanvulling op Husqvarna’s assortiment van gemotoriseerde tuinproducten voor de consumentenmarkt, met enige overlapping op het gebied van elektrische producten. Synergetische voordelen mogen verwacht worden in diverse bedrijfsonderdelen, waaronder verkoop, productontwikkeling, administratie, inkoop en productie.

Gerelateerde artikelen