De gemeente Emmen heeft een nieuwe TS houtversnipperaar, een TS431 ZF. Dit is een front aangebouwde machine met een capaciteit van 23x 31 cm. Speciaal is de uitwerppijp.
De uitwerppijp, die is opgebouwd door MTH Hoogeveen, laat zich hydraulisch besturen. Hierdoor kunnen de snippers gelijkmatig in de bak gespoten worden. Een voordeel van de frontmachine is volgens de heer De Vries van de gemeente Emmen het minder slepen met hout. Zo kan bij het werken met een hoogwerker het snoeihout direct vanaf de grond in de snipperaar. Dit werkt een stuk prettiger en de capaciteit is hoger.
Efficienter
Daarnaast is de kipper direct te legen zonder eerst de houtversnipperaar los te koppelen. Ook is er geen extra ‘actiewagen’ nodig omdat het actieraam achterop de kipper zit. Verder is de wendbaarheid en mobiliteit groter. Wel vraagt het sturen met deze combinatie vakmanschap. De TS431 ZF is aangedreven door een rechtsom draaiende aftakas (1.000 omw./min). De machine is voorzien van een ABS systeem dat ervoor zorgt dat de houtinvoer onderbroken wordt als de hakschijf te veel in toeren zakt. Dit voorkomt overbelasting van de aandrijving.

Gerelateerde artikelen