De Hovertrack heeft drie geveerde assen van 11,2 ton waarvan de eerste en de derde as gestuurd zijn. Omdat de machine zo’n 25 ton weegt blijft er een netto laadvermogen over van 9 ton. Onder de motorkap ligt een 13 liter Cursor motor. Voor het rijden op de weg is deze gekoppeld aan een automatisch schakelende 12 versnellingsbak. Tijdens het maaien wordt de tussenbak aangedreven door een traploze hydraulische aandrijving van 0 tot 15 km/h.
Drie aftakassen
Tijdens het maaien draait de motor slechts 1.300 toeren en drijft dan drie aftakassen aan. De frontaftakas (100 pk) is voor een Energreen vangrailmaaier van 150 cm en de Trilo blazer die het maaisel wegblaast in de berm. De distributie aftakas (150 pk) drijft de afzuiger, rijaandrijving en de Bos maaiarm. Een derde aftakas (max. 200 pk) is voor twee klepelmaaiers van elke 130 cm en een transportbandje. Het 4 meter gemaaide gras wordt via een Trilo zuiger van 350 m³/min afgezogen. Werksnelheid is tot 8 km/h. Zuurmond kan zo’n 40 minuten maaien voordat de 30 m³ opvangbak van Veenhuis vol is. Tijdens het maaien kan de machinist alle drie de maaiers zien zonder camera’s. De bediening is met twee joysticks. Dit kan zowel aan de rechterberm als de linkerberm.
Zuurmond, die op 2.500 km van de snelwegen wegbermen maait, heeft deze Hovertrack laten ontwikkelen om gunstig uit te komen bij inschrijvingen volgens EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). Bij EMVI inschrijving worden aannemers die minder wegafzettingen nodig hebben en minder CO² uitstoten financieel beloond. Doordat deze Hovertrack een grote capaciteit en een zuinige vrachtwagenmotor heeft, zullen de maximale punten toegekend worden voor de CO² footprint.

Gerelateerde artikelen