Damcon uit Opheusden heeft een nieuw werktuig voor hun portaaltrekkers gemaakt: een kegelsnoeier. Hiermee kun je bomen en planten van 0,8 tot 3 meter in kegelvorm snoeien.
De kegelsnoeier komt aan een kant van de ‘Multitrike’ portaaltrekker. Om bomen en planten in kegelvorm te snoeien, wordt de machine geleverd met twee vingerbalken. Eentje met een lengte van 1,8 meter en een met een lengte van 3 meter. Doordat de vingerbalk hydraulisch verstelbaar is, kun je de vingerbalken vanaf de grond verwisselen. De kegelhoek is eenvoudig vanaf de trekker aan te passen waarbij je de kniphoek kunt variëren van 10 tot 20 graden. De kegelsnoeier kun je hydraulisch in dwarsrichting bewegen, zodat je deze precies boven het centrum van de plant kunt positioneren.
6-8 planten per minuut
De capaciteit van de knipper bedraagt 6-8 planten per minuut. Benodigde olieopbrengst is 25 l/min bij 180 bar. Ook is het mes precies verticaal te plaatsen zodat je ook in langsrichting heggen kunt. Een uitbreiding naar cilindrisch knippen is nog in ontwikkeling. De machine is ook in een eenvoudiger variant leverbaar met maar 1 vingerbalk van 2.10 meter. Er zijn overigens drie Multitrike portaaltrekkers: een versie met 30, 55 en één met 70 pk. De vanafprijs van het meest gangbare type, de 355 van 55 pk, is 49.750 euro. De prijs van het nieuwe aanbouwelement, de kegelsnoeier is nog niet exact bekend.

Gerelateerde artikelen