Studiedag: Invasieve exoten

Jaarlijks vele miljoenen euro’s schade.

Invasieve exoten, bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw kunnen zich, door het ontbreken van natuurlijke vijanden (bijv. schimmels, bacteriën, insecten), snel vermeerderen. Onder meer dijken, braakliggende terreinen, wegbermen, rivierkribben, bosranden en beekoevers zijn plekken waar deze planten te vinden zijn.

De afgelopen twee jaar is de lijst met invasieve exoten gegroeid van 39 naar 66. Provincies en gemeenten hebben de verplichting om de invasieve exoten te bestrijden. Alleen, de vraag is nog vaak; hoe? Wanneer? Welke methoden zijn er en welke werken wanneer het beste?

Vakblad Tuin en Park Techniek houdt in samenwerking met o.a. de WUR (Wageningen University & Research) op donderdag 23 januari 2020 een studiedag over de aanpak van invasieve exoten. Tijdens deze studiedag delen professionals hun kennis over invasieve exoten, de gevaren en (preventieve) bestrijdingsmethoden.

Agenda (voorlopig):

09.30 – Inloop en koffie
10.00 – Opening door redactie Tuin en Park Techniek
10.15 – C.J. (Chris) van Dijk (onderzoeker Plant en Milieu van Wageningen Plant Research (WUR)) – Algemene informatie over invasieve exoten
11.15 – koffiebreak
11.40 – Praktijkcase:

  • Ivo de Groot (Wolterinck) – Bestrijding met zelf ontwikkeld biologisch middel en injectie methode

12.00 – Lunch
13.00 – Praktijkcases:

  • Joyce Penninkhof (Probos) – Bestrijding met bladvlooien en schimmels
  • Corné van den Berg (Van Gelder) – Afgraven en verhitten
  • Arnold Heijmans (Heijmans Dienstverlening B.V.) – Elektrothermische bestrijding (Rootwave Pro van RAMM)
  • Harrie Kloosterman (Weed Free Service) – Bestrijding met een heetwatermachine

14.20 – Demonstraties
15.00 – Netwerkborrel

Sprekers

De sprekers zijn bekend. Meer over de sprekers

Wanneer | Donderdag 23 januari 2020 van 10.00 tot 16.00 uur
Waar | De Blaauwe Kamer, Wageningen
Kosten | Tuin en Park Techniek abonnees betalen € 199,-. De reguliere toegangsprijs bedraagt € 299,- . Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw en inclusief lunch.

Wageningen University & Research is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research.
“To explore the potential of nature to improve the quality of life”, dat is de missie van Wageningen University & Research. Ruim 6.500 medewerkers en 12.000 studenten uit meer dan honderd landen werken in het domein van gezonde voeding en leefomgeving overal ter wereld, zowel voor overheden als voor het bedrijfsleven.

Onderzoeksinstituut Wageningen Plant Research
De plantexperts van Wageningen University & Research koppelen vragen uit de sector aan de actuele kennis uit het onderzoek.

Deze studiedag wordt mede mogelijk gemaakt door:

Reacties zijn gesloten.