De optimale route

Uit Tuin en Park Techniek nummer spec01 - maart 2015 - Tekst: Wilbert Beerling – Foto’s: Patrick Medema en leverancier - Achtergrond

Efficiëntie is belangrijk, zeker als prijzen onder druk staan. Daarom is het zaak dat het verbruik van diesel en water beperkt blijft. Jewel is een applicatie die de machinist helpt bij het vinden van de kortste route. Van de Haar in Wekerom heeft inmiddels zes Wave-heetwatermachines uitgerust met het systeem.

Het softwareontwikkelbedrijf NMPO uit Wageningen ontwikkelde onder de naam Jewel routeoptimalisatie voor onder meer afvalinzameling en de gladheidsbestrijding. De software stelt een chauffeur van een vuilniswagen in staat om de meest efficiënte route te rijden. Sinds twee jaar wordt dezelfde methodiek ook toegepast in de groensector: voor het maaien van gazons en ruw gras en voor de onkruid­bestrijding op verhardingen. Het geautomatiseerd plannen van de optimale route begint met het in kaart brengen van de onkruiddruk. Dat wordt ook wel schouwen of verkennen genoemd, zegt mede-directeur Onno Cijffers van NMPO.

U heeft het éérste deel van een artikel uit het vakblad gelezen.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯