Elke tankbeurt slijpen loont

Uit Tuin en Park Techniek nummer 5 - oktober 2016 - Tekst en foto’s Johan Simmelink | Met dank aan Husqvarna Nederland, Almere - Onderhoud

Het motorvermogen en de zaagketting bepalen samen het zaagvermogen van de motorzaag. Een machine met een scherpe ketting trekt zichzelf door het hout en vraagt minder fysieke inspanning van je. Houd de ketting scherp door elke tankbeurt de ketting met eenzelfde aantal streken te vijlen.

De beiteltandschakel van de zaag­ketting zorgt voor het snijden, lossen­ en ruimen van de spaander. Hiervoor zit er aan een beiteltand een scherpgedeelte, een dak en een dieptesteller. Het scherpe deel heeft een snijhoek, die de spaander los snijdt. De dieptesteller van de volgende beiteltand duwt de spaander uit de zaagsnede. Het verschil in hoogte tussen de dieptesteller en het dak van de beitel­ bepaalt de spaanderdikte. Bij een gering hoogteverschil ontstaan er heel dunne spaanders en neemt het zaagvermogen van de motorkettingzaag af. Bij een te groot verschil kost het extra vermogen en wordt de kans op een terugslag (kick-back) groter.

U heeft het éérste deel van een artikel uit het vakblad gelezen.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯