Lagers in maaidek hebben het zwaar te verduren

Uit Tuin en Park Techniek nummer 2 - maart 2013 - Tekst en foto’s: Johan Simmelink – Met dank aan: Greve, Tuin en Park Emmeloord - Onderhoud

Het mes van een maaimachine draait met een hoog toerental rond. De lagers op de as van deze messen zorgen ervoor dat deze draaibeweging weinig energie kost. Bij een winterbeurt van de maaimachine worden de lagers gecontroleerd en zo nodig vervangen.

De messen van een cirkelmaaier zijn onder het maaidek op het einde van de aandrijfas gemonteerd. In het maaidek zit een lagerhuis waar de aandrijfas doorheen loopt. De as wordt op twee plaatsen in het lagerhuis ondersteund door een lager. Tussen de twee lagers zit een afstandsbus die voorkomt dat de lagers naar binnen worden gedrukt. Aan de buitenkant zitten de lagers opgesloten door middel van afdekplaten en aandrijfpoelies. Lagers draaien duizenden toeren per minuut. Komt er in de omgeving van het lager vuil zoals grasstengels of touw, dan kan dit de afdichting van het lager beschadigen en dat kan kwalijke gevolgen hebben voor het lager.

U heeft het éérste deel van een artikel uit het vakblad gelezen.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯