Strengere eisen aan kleine motoren

Uit Tuin en Park Techniek nummer 2+ - september 2016 - Tekst Martin Smits | Foto’s Martin Smits, Albert van der Horst, leveranciers - Achtergrond

De motoren van minder dan 19 kW (26 pk) en motoren voor de handgedragen machines moeten vanaf 2019 aan nieuwe eisen voldoen. Wat komt er op ons af?

Zowel benzine- als dieselmotoren moeten volgens Europese wetgeving voldoen aan eisen wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen. De eisen worden steeds strenger. Conform duidelijke afspraken over de toegestane samenstelling van de uitlaatgassen, zijn motoren ook allemaal voorzien van een aanduiding. We komen dan termen als Stage 4, Stage 3b, Euro 5, Euro 6, Tier 4 final, enzovoort tegen. Voor de leek een wirwar aan termen, mede omdat de toegestane gehalten zoals fijnstof (roetdeeltjes), koolwaterstoffen (HC), CO en NOx per Stage- of Euro-klasse ook weer afhangen van het motorvermogen. Stage heeft betrekking op onder andere bouw­machines, landbouwmachines en trekkers. Euro slaat op de eisen voor het wegverkeer en Tier is de Amerikaanse aanduiding die in grote lijnen overeen komt met de Europese Stage-aanduiding.

U heeft het éérste deel van een artikel uit het vakblad gelezen.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯