Veilig met de aanhanger de weg op

Uit Tuin en Park Techniek nummer 3 - april 2011 - Tekst en foto’s: Johan Simmelink. Met dank aan Veldhuizen Wagenbouw te Groenekan. - Onderhoud

De aanhanger is een multifunctioneel hulpmiddel waarmee veel materiaal op de plaats van bestemming wordt gebracht. Het vele gebruik vraagt om regelmatig onderhoud. Het nalaten van onderhoud kan ten koste gaan van de veiligheid van u en die van anderen.

Een aanhangwagen heeft een eigen gewicht en een laadvermogen. Is dit samen beneden de 750 kg, dan heeft de aanhanger geen eigen kenteken en mag hij ongeremd zijn. Maar de massa die wordt vervoerd is meestal zwaarder dan 750 kg. Dan is een eigen kenteken en een goed werkende reminrichting een verplichting. De reminrichting is bij de meeste aanhangers een oplooprem gecombineerd met een handrem. Aan deze reminrichting zit ook een losbreekkabel. Die zorgt ervoor dat de aanhanger op de handrem wordt getrokken wanneer deze onverwachts loskomt van de trekhaak. De losbreekkabel moet je aan een apart oog aan de trekhaak bevestigen en mag je niet om de trekhaak slaan. Ook mag de losbreekkabel niet beschadigd zijn.

U heeft het éérste deel van een artikel uit het vakblad gelezen.

Verder lezen?
Log in of maak eerst een gratis Mechaman-account ❯
Inloggen met uw Mechaman-account:

Wachtwoord vergeten? | Meld een probleem

Deel deze pagina via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Bekijk meer artikelen uit deze uitgave ❯❯