Sima 2015: Unigreen Talpa

Unigreen, onderdeel van Maschio Gaspardo, showt in Parijs de Talpa. De machine is een zelfrijder voor het aanwenden van digestaat, een restproduct van biogasinstallaties. Bijzonder aan de Talpa is dat het digestaat kan uitrijden in mais van een meter hoog.

De Talpa is 9,5 meter lang, 2,5 meter breed en 4 meter hoog. De zelfrijder weegt volgeladen zo’n 26 ton. Om de bodemdruk minimaal te houden rijdt de Unigreen op zes wielen waardoor de druk op de bodem volgens de fabrikant 2,8 kg per vierkante cm zou zijn. Ondanks de lengte van de machine kan de Unigreen redelijk krap draaien. De binnenste draaicirkel is, zo melden de makers, vier meter.

Door de bodemvrijheid van de Unigreen is 1650 mm. Daardoor is het mogelijk digestaat aan de wenden in langere maïsplanten.

Unigreen

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Veehouderij Techniek nieuws
E-mail:

1 Reactie op Sima 2015: Unigreen Talpa

  1. Avatar John S. schreef:

    Een minimale bodemdruk van 2,6 kg per vierkante cm. Toen ik dat getal las,en dit relateerde aan de bedoeling van de zeswielige Talpa (digestaat uitrijden in een groeiend gewas), vroeg ik mij af of die last van 2,6 kg/cm2 wel zo bodemvriendelijk is. Het onderzoek naar bodemverdichting geeft immers aan, dat de bodemdruk 1 – 1,2 keer zo groot is als de bandspanning en dat de grond irreversibel is (niet meer terugveert) als de bodemdruk hoger wordt dan 1,5 kg/cm2 en dus met een bandspanning hoger dan 1,3 bar. Met een bodemdruk van 2,6 kg/cm2 wordt die grens fors overschreden. Bij de gebruikte banden zal dat ongetwijfeld een ongewenst effect hebben op de structuur van de grond bij de aangrenzende maisrijen. De term minimale bodemdruk lijkt in dit bericht ‘misleidend. .